4 lecții de la COVID-19

Comments (0) Scrisori de bine

COVID-19 lecții

În ultima perioadă, apariția COVID-19 a schimbat semnificativ întreaga lume. Declanșarea pandemiei a condus la impunerea unor noi reguli iar mare parte din obiceiuri ne-au fost anulate sau modificate. Distanțarea socială a fost și este considerată principală soluție pentru încetinirea și stoparea virusului, concept cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Teamă, neputință, oameni ce-și pierd viața, medici extenuați, copii ce nu și-au mai putut vizita bunicii – iar lista ar putea continua.

Totuși, pe lângă aceste elemente cu încărcătură negativă, pandemia de coronavirus a scos în evidența și câteva lecții de viață importante despre care vă propun să discutăm astăzi.

1. Putem sacrifica parțial unele drepturi atunci când este în interesul comunității

Fără îndoială este dificil să stăm acasă. Mulți oameni se plâng de faptul că se simt demotivați sau s-au plictisit. Alții afirmă chiar faptul că restricțiile privind libera circulație reprezintă o gravă încălcare a drepturilor fundamentale. Totuși, atunci când renunțarea la libertatea totală de a ieși din casă înseamna salvarea unor vieți și posibilitatea de a reveni mai rapid la stilul de viața anterior, acest lucru nu este un sacrificiu major. Trebuie să fim mai atenți când și unde putem interveni în activitățile noastre curente pentru a-i proteja pe ceilalți și mediul înconjurător.

2. Regulile de igienă sunt vitale și trebuie respectate

O dată cu începerea pandemiei am auzit numeroase recomandări: „spălați-vă pe mâini des”, „păstrați distanța față de persoanele din jur”, etc. De asemenea, am putut vedea magazine si supermaket-uri igienizate, dotate cu dozatoare cu gel dezinfectant. Dar oare era nevoie de o pandemie pentru a ne aminti și a face lucruri absolut normale? Clar este, totuși, că acestă perioadă ne-a disciplinat și ne-a oferit o lecție pe care ar fi bine să o păstrăm și ulterior.

3. Lucrul de acasă ar putea fi o reală opțiune pentru multe companii și după încheierea pandemiei COVID-19

În ultimele două luni oamenii au văzut că este posibil să își îndeplinească activitățile și de acasă. Este, într-adevăr, nevoie de un spirit antreprenorial și de responsabilitate. Personal, am învățat acest lucru în copilărie când mama mi-a explicat că nu este răspunderea ei să îmi verifice temele ci responsabilitatea mea să le îndeplinesc corect, putând cere ajutor dacă aveam nevoie. Am aplicat acest lucru în toate activitățile ulterioare motiv pentru care am putut lucra oriunde, fără să fac rabat de la calitate și implicare. Prin urmare, pentru a minimiza costurile, acolo unde este posibil, companiile pot investi in traininguri pentru angajati care sa contribuie la dezvoltarea abilitatilor necesare lucrului de acasa.

S-au descoperit programe soft și proceduri de lucru la distanța a căror utilizare ar trebui continuată și după încheierea pandemiei. Acest lucru va atrage atenția candidaților din generația milenialilor care își vor dori să lucreze cu companii ce le asigură un mai bun echilibru între viața personală și profesională.

4. Natura trebuie apreciată și protejată

O dată cu diminuarea traficului și reducerea multor surse de poluare am putut vedea cum natura parcă a revenit la viață. Păsările se aud ciripind mai des, marea și-a recăpătat culoarea, aerul este mai curat iar animalele au început „să iasă la plimbare”. Personal, pe o stradă circulată din zona de nord a Bucureștiului, unde înainte se auzeau doar claxoanele mașinilor iar traficul era îngrozitor, m-am bucurat extrem de tare la vederea unui fazan și a unui iepure de câmp. Aceste aspecte ar trebui să ne facă să ne gândim serios dacă nu cumva natura își cere drepturile și nu ar trebui să o protejăm mult mai mult. Aparent ea se descurcă foarte bine fără noi. Nouă, însă, închiși în casă, ne lipsește! Să conșientizăm că, dacă nu intervenim concret și la timp, este posibil să o pierdem…iar acum știm ce înseamnă viața fără toate binecuvântările naturii.

 

Ție ce lecție ți-a oferit perioada COVID-19? Ce ai învățat sau conștientizat în timpul cât ai stat acasă și vei vrea să păstrezi?

Comments are closed.

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close