5 lucruri roz într-o perioadă gri

Comments (0) Scrisori de bine

5 Lucruri Roz

Pandemie, COVID-19, teamă, incertitudine, durere. Sunt cuvinte pe care, în ultima perioadă, le auzim tot mai des în jur. Și, într-adevăr, nu este o perioadă deloc simplă pentru nimeni. Totuși ea va trece, la fel ca și celelalte războaie, pandemii sau conflicte. Pentru a putea ieși învingători din acest haos este important ca moralul nostru să fie „la cote înalte”. Nu vă spunem acest lucru întâmplător ci, așa cum probabil mulți dintre voi știți, imunitatea noastră este direct influențată de starea de spirit. O persoană tristă și deprimată este mult mai predispusă la îmbolnăviri în comparație cu una ce reușește să vadă o rază de soare pe un cer plin de nori.
Prin urmare, haideți să identificăm împreună câteva aspecte pozitive ale acestei perioade.

1. Oamenii se ajută între ei.

În ultima lună am putut vedea multe persoane dispuse să ajute. Designeri care au oprit producția obiectelor vestimentare din colecțiile lor pentru a produce măști, asociații de studenți care s-au implicat pentru a-i ajuta pe cei bătrâni, restaurante care au pus meniuri la dispoziția medicilor din prima linie, companii care își oferă serviciile gratuit celor care au nevoie, persoane care donează în vederea achiziționării de echipamente medicale. Dacă îți dorești să vezi și aceast aspect al situației curente vei identifica mult mai multe exemple care suntem siguri că te vor face să zâmbești.

2. Afacerile locale sunt promovate.

Globalizarea reprezintă un trend al ultimei perioade. Oamenii s-au orientat către lanțurile mari de restaurante sau magazine și, cumva, au uitat de micii producători locali. Primul exemplu pe care l-am vazut a fost un mic restaurant de lângă blocul în care locuiesc. Proprietarul, un domn drăguț, mereu cu zâmbetul pe buze și cu câte o surpriză culinară, a trecut prin multe încărcări. În jurul lui s-au tot deschis așa numite locații pompoase, cu cocktailuri extravagante și meniuri ce aveau, uneori, nevoie de traducere. Acum, sunt închise însă micul nostru restaurant are livrare la domiciliu și un „Jumbo Drive”, adica locul de unde îți poți prelua mâncarea direct la mașină. M-am bucurat de oamenii care continuă să comande văzând efortul, implicarea și dedicarea patronului și da, am apreciat și mai tare serile când treceam pe acolo și îmi spunea „Vecina, vrei să guști o porție de zacusca picantă, tocmai recuperată de pe pirostrii?”.
La fel, producătorii de legume, de produse lactate și carne au început să facă livrări la domiciliu iar toată lumea a primit cu sufletul deschis oferta lor. Ca să nu mai spunem că este și un mod perfect de a mâncă mai sănătos. O roșie livrată direct din grădină sau seră va avea întotdeauna un gust aparte.

3. Companiile au ales schimbarea și s-au relocat în mediul on-line

Foarte multe companii au fost, până în prezent, reticente la schimbare și au mers contra curentului, neconsiderând importantă prezența în mediul on-line. În momentul în care a apărut ideea de izolare socială au înțeles că era vital să găsească o soluție pentru a asigura continuitatea afacerii lor și, în acest mod, am putut vedea apriția multor branduri noi în spațiul virtual, fie că vorbim de noi website-uri și/sau de prezența pe rețelele de socializare. Florile din sere pot fi cumpărate acum direct, fără a se mai adăuga adaosul comercianților iar acesta este doar un exemplu. Așa cum spunea și Albert Einstein, „criza este cea mai binecuvântată situație care poate apărea peste țări și persoane deoarece ea atrage după sine progrese”.

4. Oamenii comunică mai mult

Deși este o perioadă de izolare, o perioadă în care nu ne bucurăm de prezența fizică a celor dragi, este și una în care comunicăm mult mai mult. Ea a șters replica „am vrut să te sun dar nu avut timp”. Acum putem lua telefonul și apela persoane cu care nu am mai discutat de mult timp doar pentru a ne asigura că sunt bine.
Acum avem timp să ne pese. Personal, recunosc, după o perioadă lungă în care nu am comunicat cu o prietenă foarte aproapiată de sufletul meu, în ultima lună am vorbit de multe ori. Într-o seară, în timp ce știrile se auzeau pe fundal, am realizat că ea este în Italia și eu nu aveam nici cea mai vagă idee în care stare era. În fracțiuni de secundă mi-au trecut prin minte mesajele scurte pe care le schimbasem la începutul anului și faptul că zilele se derulau cu o așa viteză încât nu avusesem timp să o sun și să povestim. Dacă, între timp, se întâmplase ceva?! Cu sufletul mic i-am scris și am fost recunoscătoare când am primit răspuns. Apoi am vorbit, am povestit mult cum nu o mai facusem de peste 15 ani.

5. Natura zâmbește

Pentru natură, această pandemie este o gură de oxigen de care avea nevoie. Limitarea zborurilor, transportul terestru redus și activitatea din producție încetinită contribuie la reducerea nivelului de poluare din întreaga lume. Am putut vedea fotografii din Venetia cu o apa mult mai limpede. În București, deși circulă materiale conform cărora nivelul de poluare este încă ridicat, numărul mic de mașini îți permite să te bucuri de cântecul păsărilor.
Iar acestea sunt doar câteva exemple.
Voi ce veți păstra bun din această perioadă?

Comments are closed.

More in EU, Oameni
inteligență
Cum putem deveni mai inteligenți fiind mai umili

Psihologi renumiți ai unor universități americane au descoperit în studiile lor că inteligența unei persoane este strâns legată de capacitatea...

Close