9 semnificații diferite ale zilei de 1 Mai

Comments (0) Oameni

1 Mai reprezintă începutul ultimei luni de primăvară și, în general, dă startul zilelor călduroase de vară. În multe țări, este echivalat cu începutul unui nou an. În Hawaii, de exemplu, se serbează Ziua Cununei de Flori.

Astfel, pe de o parte înseamnă bucurie iar pe de alta parte, unele sindicate organizează proteste de masă puntru ziua de lucru de 8 ore. La origini, a fost o sărbătoare politică știută ca Ziua Internațională a Solidarității însă apoi a devenit o ocazie perfectă de relaxare.

1 Mai este, de asemenea, o zi dedicată oamenilor ce suferă de tulburări de personalitate. Prin urmare, această zi are semnificații diferite pentru o mare parte dintre oameni. În articolul de astăzi m-am gandit să vă prezint câteva aspecte mai puțin cunoscute în raport cu această zi.

1. Dansul Prăjinii

Reprezintă o tradiție medivală destul de răspândită. Oamenii se adună în jurul unei așa numite prăjini, în prezent un stâlp înalt, și pun în scenă un dans special, având în mâini franjuri și petece colorate. Tradiția se păstrează în țările germanice, Canada și SUA. Prăjina este decorată cu flori și cu fășii colorate din material. Este o zi închinată cântecelor și dansurilor iar copiii în dar primesc covrigei.

2. Ziua Fertilității

1 Mai este o zi sărbătorită în multe culturi, de-a lungul secolelor. Zeii pădurilor, zeița pasiunii și a maternității și alte zeități ce aveau legătura cu agricultura erau omagiați astăzi. Este, de asemenea, o zi a fertilității ce provine tot din strânsa legătura cu natura, primăvara fiind considerată perioada cu o fertilitate ridicată datorită condițiilor de mediu și al revenirii la viață.

3. Zânele Pământului

Există câteva documente istorice care ne arată că 1 Mai este ziua în care se sărbătoresc Zânele Pământului. Pentru cei mai mulți dintre noi zânele sunt echivalate cu creaturile magice din povești însă, se pare că mai există și o altă prezentare a lor. Unii oameni considerp că Zânele care nu au urmărit puterile malefice către Iad au coborât pe Pământ pentru a șterge din durere și probleme. Ziua de 1 Mai a fost aleasă ca zi pentru venirea lor aici.

4. Festivalul Beltane

Festivalul Beltane se sărbătorește în Irlanda, Scoția și Insula Man. În aceste țări, 1 Mai marchează începutul verii și ziua în care cirezile sunt conduse la stânele de vară. Festivalul Beltane este cunoscut pentru focurile de tabără relizate deoarece se considere că focul și fumul au puteri speciale, potejând culturile si cirezile.

5. Ziua Tenului Frumos

Nu este un festival în sine însă este legat de 1 Mai. Specialiștii în frumusețe cred că dacă în această zi îți speli fața cu rouă tenul tău va deveni mai luminos. Roua are capacități de purificare și curățare și ține punctele negre și coșurile la distanță. Prin urmare, în acestă zi ar trebui să fii matinal pentru a te bucura de un ten frumos.

6. Ziua Internațională a Muncii

O altă semnificație cunoscută în întreaga lume este de Zi Internațională a Muncii. Muncitorii și-au dorit o zi de lucru de 8 ore și astfel, la nivel mondial, au avut loc numeroase proteste în urma cărora mulți oameni au murit sau au fost răniți. Astăzi, oamenii se bucură de o zi liberă pentru a sărbători Ziua muncii, încercându-se evitarea protestelor publice.

În România, Ziua muncii s-a sărbătorit pentru prima data în 1890, în timpul domniei regelui Carol I. În perioada comunismului, pe 1 Mai erau organizate manifestații propagandistice de amploare, pe stadioanele sau bulevardele din înteaga țară. După 1990, sărbătorirea acestei zile a fost făcută prin evenimente sociale.

Pentru mine, 1 Mai va înseamna întotdeauna primul drum la mare, parada mașinilor decapotabile și muzică bună – într-un cuvânt, viață.

7. Cea mai bună zi

În Italia, ziua de 1 Mai este considerată cea mai bună zi din an și celebrată corespunzător. De asemenea, italienii cred că este ziua cea mai fericită. Ei se bucură de toate tradițiile, de la Dansul Prăjinii la sărbătorirea Zilei Muncii pentru a zâmbi cât mai mult în această zi.

8. Ziua cununelor de flori

În cultura Hawaiana, pe 1 Mai se sărbătorește Ziua Cununelor de Flori. Fiecare insulă are propiul mod de organizare însă obiectivul este același – celebrarea primăverii. De secole, oamenii poartă salbe de flori la gât sau cunune de flori pe cap. De asemenea, se organizează concursuri de realizarea a podoabelor din flori iar oameni de bucură de muzică Hawaiiana și de dansul traditional Hula.

9. Ziua Mărgăritarului

Această tradiție provine din Franța, din perioada Regelui Charles al IX-lea, mărgăritarul fiind considerat de el un talisman norocos. În această zi de obișnuiește să se dăruiască flori parfumate de mărgăritare și oamenii să se îmbrace în culoarea albă ce amintește de acesta.

Este interesant de vâzut în câte modalități este săbătorită această zi, tradițiile și obiceiurile fiecarei țări. Indiferent la care dintre acestea achiesezi nu uita să te bucuri, să dansezi, să îți eliberezi mintea de griji și să păstrezi un strop din fiecare poveste ce-ți aduce zâmbetul pe chip.

Pentru tine, ce înseamnă ziua de 1 Mai?

Comments are closed.

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close