A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Comments (0) Scrisori de bine

Filtru de aer împotriva virusului COVID 19

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare instant virusul COVID 19. Testele de la Laboratorul Național Galveston au demonstrat faptul că virusul SARS-CoV-2 a fost omorât în proporție de 99,8% ca urmare a unei singure treceri printr-un filru realizat din spumă de nichel încălzită la aproape 200 de grade Celsius. De asemenea, același procedeu a condus la distrugerea sporilor de antrax în proporție de 99,9%

Filtrul se bazează pe faptul că virusul COVID 19 nu rezistă la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius

„Filtrul ar putea fi de mare ajutor în aeroporturi și avione, în clădirile de birouri, școli și vase de croazieră, ajutând la oprirea răspândirii COVID-19”,

Filtrul, descris într-un articol apărut recent, a fost realizat cu ajutorul lui Zhifeng Ren, director al Centrului pentru Supercondivitate al Universității din Texas și al lui Monzer Hourani, CEO al companiei Medistar din Houston.

Directorul Medistar propune, de asemenea, un filtru special pentru purificarea aerului din birourile cu un nivel ridicat de poluare. Acesta a început să susține institutul din Texas cu privire la realizarea filtrului de aer pe data de 31 Martie, în momentul în care pandemia începea să se răspândească în Statele Unite.

Având în vedere faptul că cercetătorii cunoașteau că virusul poate rămâne în aer până la trei ore, filtrul părea a reprezenta un plan viabil – iar în contextul redeschiderii spațiilor de lucru controlul răspândirii virusului în spațiile cu aer condiționat reprezenta o problema urgentă.

În plus, Medistar a venit cu informații ce arătau că virusul COVID 19 nu putea supraviețui unei temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius așa că s-a decis foosirea unui filtru încălzit. Prin ridicarea temperaturii până la 200 de grade Celsius virusul putea fi omorât aproape instant.

Spuma de nichel: materialul perfect pentru filtrul ce omoară virusul COVID 19

Ren a sugerat folosirea spumei de nichel deoarece aceasta îndeplinește mai multe cerințe: materialul flexibil este suficient de poros astfel încât să permit fluxul de aer în timp ce este și conductor termic, facilitând încălzirea.

Totuși spuma de nichel are o rezistență scăzută ceea ce face dificilă creșterea temperaturii suficient de mult încât să omoare virusul. Cercetătorii au rezolvat problema prin plierea spumei astfel încât să conectexe mai multe compartimente cu fire electrice iar rezistența a crescut până la 250 de grade Celsius.

Realizând un filtru încălzit electric – în loc de a folosi o sursă externă de căldură – cercetătorii spune că minimizează volum de căldură ce se pierde din filtru, permițând aerului codiționate să funcționeze în parametrii reali.

Inițial, prototipul a fost realizat într-un atelier local și testat în laboratorul lui Ren pentru a se studia relația dintre voltaj/curent și temperature. Apoi testele au continuat la laboratorul Galveston pentru verificarea capacității de omorâre a virusului. Ren afirmă că filtrul îndeplinește cerințele sistemelor HVAC.

Tehnologia perfectă pentru prevenția răspândirii virusului COVID 19 în școli, spitale și mijloace publice de transport

„Acestă tehnologie inovatoare oferă posibilitatea unei prevenții în linia întâi în cazul transmiterii pe cale aeriană a virusului SARS-CoV-2 și va fi printre tehnologiile disponibile în lupta cu actuala pandemie ori cu orice alte provocarea biologică ce se transmite prin aer”, a afirmat Dr. Faisal Cheema de la Colegiul de Medicină UH.

În prezent se lucrează la producerea etapizată a device-ului, fiind introdus în locațiile în care oamenii sunt supuși unor riscuri ridicate (școli particulare, spitale, centre medicale, mijloace de transport public precum avioanele, etc).

 

Comments are closed.

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close