Alimentele organice nu vor reduce amprenta de carbon

Comments (0) Animale

agricultura ecologica

Este o concluzie dezamăgitoare, dar cu siguranță există și alte motive pentru care producția de alimente ecologică este o idee bună.

Pentru oricine căruia îi pasă de sănătate și de planetă, cumpărarea de alimente ecologice locale înseamnă mai puține substanțe chimice care intră în organism, un sprijin financiar pentru fermierii locali care se ocupă profund de sol și, eventual, mai puțin combustibil cheltuit şi gaze cu efect de seră associate cu transportul alimentelor.

Cu toate acestea, un studiu privind accesul deschis publicat în scrisoarea de cercetare privind mediul în iunie 2017 a constatat că, atunci când vine vorba de măsurarea amprentei de carbon, agricultura ecologică nu este mult mai sustenabilă decât agricultura convențională. Cercetatorii au descoperit:

“Sistemele organice necesită o utilizare a terenurilor cu 25-110% mai mult, consumă cu 15% mai multă energie și au un potențial de eutrofizare mai mare cu 37% decât sistemele convenționale pe unitate de hrană. În plus, sistemele organice și cele convenționale nu diferă semnificativ de emisiile de gaze cu efect de seră [GHG] sau potențialul de acidulare. ”

Studiul a continuat să spună că emisiile de GES sunt similare între cele două stiluri ale agriculturii datorită modului în care culturile sunt fertilizate. Culturile convenționale utilizează îngrășăminte sintetice, în timp ce organice se bazează pe gunoi de grajd:

De multe ori, legumele şi carnea au o amprentă mai mare comparativ cu cele produse convențional.

Chiar și autorul studiului, Michael Clark, care este vegetarian din motive de sănătate, a declarat că a fost surprinzător. El a spus CBC:

“Există o … percepție” că agricultura ecologică este mult mai sustenabilă decât cea a agriculturii convenționale, așa că cred că am fost prea predispus să cred asta și până ce aam văzut datele”.

Cu toate acestea, în timp ce citeam studiul, existau anumite paragrafe care păreau să contrazică ceea ce spuneau cercetările. De exemplu:

“Analizele anterioare au aratat ca cresterea utilizarii nutrientilor si adoptarea unor tehnici precum agricultura rotativa, acoperirea culturilor, multiplicarea culturilor si policultura în sistemele organice pot reduce la jumătate diferenţa de utilizare a terenurilor intre sistemele organice şi convenţionale”.

Deci, dacă agricultorii ecologici folosesc efectiv aceste tehnici, se poate presupune în mod sigur că amprenta de carbon a alimentelor ecologice ar fi mult mai mică. În acest caz, ce fel de agricultură ecologică este măsurată în studiu, dacă nu utilizează metodele descrise mai sus?

De asemenea, aceste constatări sunt rezultatul comparațiilor numai la scară locală. Este posibil ca rezultatele să difere “la nivel regional, național sau global”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close