Am doborât multe recorduri privind clima în 2014

Comments (0) Pamant

După cum s-a observat an de an, încălzirea globală duce la schimbări majore în multe dintre aspectele climatice ale planetei și, potrivit unui reportaj lansat joia trecută, 2014 a fost doar încă un an ce a demonstrat acest lucru.

Un număr ridicat de recorduri a fost doborât anul trecut, precum afirmă raportul Stării Climatice, o examinare anuală a climei la nivel global publicată într-o ediție special a jurnalului Buletinul Societății Americane de Meteorologie.

Pentru al 25-lea an, raportul reunește sute de oameni de știință din zeci de țări pentru a strange la un log schimbările din anul precedent privind toate aspectele climei la nivel mondial – de la nivelul dioxidului de carbon până la temperature crescândă a planetei, de la topirea ghețarilor la modificările consistenței solurilor – și le împreunează în cadrul unor tendințe vechi de câteva decenii.

Cantitățile de dioxid de carbon sunt în creștere

Încălzirea globală este dictată de creșterea nivelului dioxidului de carbon și al altor gaze generate de activitățile oamenilor. În timpul unei conferințe de presă, Deke Arndt, de la Centrele Naționale de Informație privind Mediul, făcând parte din Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, a afirmat despre nivelul de CO2 că a “crescut considerabil în ultimele decenii, iar anul 2014 nu a făcut excepție de la această regulă”.

Nivelul mediu al dioxidului de carbon la scală global a atins cantitatea record de 397.2 părți pe milion anul trecut, o creștere aproape 2 ppm din 2013 și o creștere de până la 40% față de era preindustrială. Cantitatea medie pe o perioadă de trei luni – aprilie, mai și iunie – anul trecut a depășit 400 ppm; se preconizează că acest nivel va fi întrecut în următoarele luni ale acestui an.

Încălzirea globală este alarmant de rapidă

O consecință directă a gazelor provenite din activitățile umane face referire la creșterea temperaturii planetei. Arndt a denumit această creștere a temperturii “una dintre cele mai evidente legături cu schimbarea climei.”

Pe parcursul anului trecut, s-au înregistrat patru date conform cărora anul 2014 este considerat drept cel mai călduros an din 1880 până în prezent. O analiză a Climei Centrale a arătat că, dintre cei mai torizi 15 ani înregistrați vreodată, 13 dintre ei au avut loc din anul 2000 până în prezent, iar șansele ca acest lucru să se întâmple întâmplător sunt de una la 27 milioane.

Anul 2014 a fost, de asemenea, cel mai călduros an înregistrat vreodată în anumite zone ale lumii, de la California la Europa. Un alt studiu realizat de Clima Centrală a demonstrat că șansele unor astfel de recorduri sunt cu până la 80% mai ridicate când vine vorba de continentul european.

Un alt aspect al încălzirii globale este creșterea temperaturii pe timpul zilelor din sezonul cald și scăderea acestora în nopțile sezonului rece, fenomen ce, conform raportului tocmai întocmit, a continuat și în 2014.

Apa oceanelor se încălzește

În anul 2014, nu doar temperatura aerului la nivel global a suferit modificări, dar și oceanele de pe toată planeta, atât privind apa care se află la suprafață, cât și nivelurile inferioare, care au atins temperaturi record. „Căldura continuă să se adune în masele lichide”, afirmă Greg Johnson, un oceanograf din cadrul Pacific Marine Environmental Laboratory aparținând NOAA.

Acest lucru este de o mare importanță deoarece oceanele absorb aproximativ 93% din căldura în exces cauzată de gazele produse de activitatea umană. „Este corect să asociem încălzirea oceanelor cu încălzirea globală”, declară Johnson.

Pacificul de Nord, în special, a fost deosebit de încălzit, iar în zona statului El Niño, s-au înregistrat în Pacific temperature peste media obișnuită.

Toată căldura din oceane a dus la o creștere a debitului acestora la nivel mondial cu mai mult de 6.35 centimetri față de nivelul la care se aflau în 1993, iar volumul apei crește odată cu încălzirea acesteia.

Ghețarii se topesc

Temperaturile ridicate la nivel global, atât la suprafață cât și în oceane, au dus, inevitabil, la dispariția ghețurilor planetei, inclusiv gheața din oceanul Arctic și cantitățile masive aflate la altitudini înalte, pe munți.

Zona oceanului Arctic, acoperită complet de gheață în luna septembrie, când de obicei este cea mai scăzută cantitate în această zonă, a avut parte de mai puțină gheață decât în anul 1979, setând un nou record înregistrat de sateliții ce supraveghează aria respectivă. Cele mai scăzute 8 cantități de gheață înregistrate vreodată au avut loc în ultimii 8 ani, conform raporturilor. „Prin urmare, recent a avut loc o scădere drastică a nivelului de gheață din mări și oceane,” afirmă Jessica Blunden, climatolog la ERT, Inc în cadrul NCEI și principalul editor al raportului.

Pe lângă acest fenomen, are loc și topirea ghețarilor regăsiți în tot globul. În urma supravegherii a peste 30 de ghețari realizată anul trecut, 2014 a fost al 34-lea an consecutiv în care s-au pierdut aproape toți ghețarii supuși studiului. Încă din anul 1980, acest lucru a dus la dispariția a peste 18 metri de gheață din partea ghețarului aflată la suprafață. De asemenea, au fost înregistrate temperaturi record sau aproape de a depăși recordurile existente ce arată cât de mult poate căldura să afecteze mediul din Antarctica.

Fiecare dintre aceste componente ce alcătuiesc Terra pare să spună o poveste legată de globul în continuă încălzire. Împreună, acestea arată situația alarmantă a planetei.

„Este vorba de întregul sistem ce formează clima,” explică Thomas Karl, directorul NCEI.
„Aceste lucruri sunt strâns legate unul de celălalt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close