Caprele care se caţără până la 10 metri deasupra pământului şi plantează păduri întregi de argan

Comments (0) Animale, Responsabil TV

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Dacă este vorba de capre, probabil că primul lucru care vă vine în minte este legat de imaginile care circulă pe internet cu aceste animăluţe făcând exerciţii de alpinism. Cu sigurnaţă însă nu v-aţi gândit că aceste exerciţii au legătură cu unele din cele mai populare ingrediente de ingrijire corporală şi că aceste capre au un rol important în replantarea pădurilor de argan din Maroc.

Arborele de argan ajunge să crească până la opt-zece metri deasupra pământului, iar localnicii au găsit multe întrebuinţări pentru acest copac. Astfel, în afara celebrului ulei de argan care este extras din miezul fructului de argan, localnicii mai obţin din acest copac ulei de gătit, lemne de foc şi furaje. De asemenea, fructele de argan mai sunt folosite şi în medicina alternativă, ca tratament pentru diferite afecţiuni. Nu în ultimul rând ele constituie o masă delicioasă pentru caprele căţărătoare.

În regiunile în care sursele de alimente sunt rare, iar fructele și frunzele comestibile sunt suspendate în copaci, animalele trebuie să înveţe să se caţere în copaci pentru a se hrăni. Cercetătorii au descoperit că, în loc să mănânce fructele întregi, multe dintre aceste capre scuipă seminţele şi favorizează astfel dezvoltarea unor noi copaci.

 

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>