Ce împiedică dezvoltarea sectorului de energie solară?

Comments (0) Pamant

Ce împiedică dezvoltarea sectorului de energie solară?

Acum șaizeci de ani, prețul panourilor solare era uriaș ($1,910 (£1,350)/watt), însă de atunci și până în prezent a scăzut până la 0,80 $ (£ 0,55)/watt. Răspândirea ulterioară a panourilor (în special în Europa, China, SUA și India) a dus în cele din urmă la dominația pe piață a mașinilor, telefonului mobil și chiar a energiei electrice în sine. Istoria ne învață însă că oricând pot apărea schimbări tehnologice imprevizibile.

Într-un studiu publicat recent în revista Policy Research, cercetătorii de la Universitatea Oxford au constatat că, pe termen scurt, dezvoltarea acestui sector a fost fulminantă. Cercetătorii au sugerat că reducerea costurilor de producție a energiei solare cu 10% în fiecare an, începută încă din anii 1980, vor determina creșterea pe piață la nivel mondial a cotei de electricitate obținută cu ajutorul resurselor solare de la aproximativ 1,5% în prezent la 20% până în 2027.

Nu toată lumea este la fel de optimistă. Agenția Internațională a Energiei (IEA) este de părere că procentul de energie obținută din panourile fotovoltaice va crește doar cu 16% până în 2050. Dar IEA a subestimat acest sector dintotdeauna. În anul 2000, agenția preconiza că acest sector se va dezvolta de patru ori mai mult pe parcursul următorilor 15 ani. În realitate, a durat doar cinci. IEA și-a actualizat ulterior previziunile pentru 2015 de la 5 GW până la 14 GW, iar în următorii trei ani chiar așa s-a și întâmplat.

Nu doar celulele fotovoltaice (PV), ci și concentrarea energiei solare sub forma soarelui utilizat pentru a porni o turbină tradițională, este, de asemenea, în creștere. Dolf Gielen, director al Centrului (Irena) de Inovare și Tehnologie din Bonn, Germania din cadrul Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile, a declarat că se așteaptă la o creștere puternică a acestui sector în zonele de deșert, cum ar fi Maroc și Africa de Sud, unde această sursă de energie a fost deosebit de eficientă. În țările în curs de dezvoltare, energia solară este tehnologia momentului. Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a alocat sume importante pentru dezvoltarea unei alianțe solare internaționale. China, fiind deja cel mai mare producător de energie solară din lume, a cunoscut o dezvoltare a acestui sector în primul trimestru al anului aproape la fel de mare ca cea a Franței pe tot parcursul unui an. S-au dezvoltat mai ales fermele vaste la scară mare în defavoarea instalațiilor pe acoperiș. Chiar și în țările cele mai sărace, puterea solară este remarcabilă. În Bangladesh, mai mult de 3,5 milioane de sisteme solare au fost instalate pe acoperișurile caselor din zonele rurale. La nivel global, 1,3 miliarde de oameni trăiesc fără electricitate și asta deoarece rețeaua electrică nu se extinde până la casele lor. Pe măsură ce economiile se dezvoltă, energia solară va deveni cea mai ieftină formă de energie în aceste țări și cel mai ușor mod pentru populație de a deveni independentă.

Ce împiedică dezvoltarea acestui sector?

Principala problemă este infrastructura rețelei, care a fost construită pentru a transporta un nivel destul de ridicat de energie produsă, dar care va trebui să lupte pentru a face față variabilității energiei solare și eoliene.

Rețeaua națională de transport a energiei încearcă să se adapteze, dar investițiile în infrastructură sunt uriașe și lente. În Europa, planul de a construi o fermă solară imensă în deșertul Sahara pentru a produce 15% din energia necesară Europei până în 2050, a fost amânat din cauza costurilor prea mari de livrare a energiei solare, care nu au scăzut la fel de mult ca și costurile de construire a panourilor. Această variabilitate a costurilor a limitat creșterea sectorului de energie solară.

Producția energiei solare depinde foarte mult de anotimpuri și devine o problemă la latitudini mai mari. Dacă toate țările din întreaga lume ar fi conectate între ele, atunci întotdeauna soarele va străluci undeva  și problema ar fi rezolvată. Dar suntem încă destul de departe de acest deziderat.

Ca și celelalte surse regenerabile de energie care depind de starea vremii, energia solară este influențată de “factorul de capacitate”, adică, de cât de des se produce energie electrică. O central pe cărbune funcționează la o capacitate de 70-80%. În nordul Europei, factorul de capacitate solară al panourilor este de doar 15%. Acest lucru reduce competitivitatea în mod semnificativ.

Deci, în loc de creșterea exponențială, este preconizată o creștere moderată a acestui sector. Aceasta este susținută de previziunile de preț ale guvernului Marii Britanii și Agenției de Informații pentru Energie din SUA. Industriile producătoare de energie din surse solare ar avea nevoie de subvenții guvernamentale pentru cel puțin încă 15 ani pentru a putea concura cu tehnologiile convenționale ale combustibililor fosili. O altă provocare pentru energia solară va fi scăderea accelerată a prețurilor la combustibilii fosili, care ar scădea astfel competitivitatea acesteia.

În cele din urmă, energia solară ar putea deveni una dintre cele mai ieftine forme de energie; cât de ieftină însă depinde parțial de politicile guvernamentale și instituțiile care stabilesc prețurile la nivel global sau regional ale combustibililor fosili.

Care sunt cele mai bune soluții?

Energia solară ar putea furniza 10% din totalul de energie electrică din lume până în 2050, întrucât în permanență se dezvoltă noi soluții tehnologice. Bateriile care stochează energia pe timp de noapte sau în zilele înorate rămân costisitoare, cu toate că prețurile au început să scadă. În curând va exista posibilitatea de a stoca la prețuri accesibile energia solară de pe acoperișurile populației sau din fermele solare. Dar, o soluție mai bună ar fi îmbinarea energiei solare cu alte energii regenerabile- hidro, eoliană, geotermală și a mareelor. Toate acestea ar oferi energie în mod constant sau variabil în funcție de soare. Costa Rica, de exemplu, folosește toate aceste resurse, astfel încât rareori mai pornește centralele convenționale. Anumite țări – Marea Britanie, în special – aleg să se folosească de energia nucleară, deși este costisitoare și dăunătoare.

Deși soarele este o resursă inepuizabilă, energia solară nu vaputea  rezolva toate problemele noastre de mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close