Ce s-ar întâmplă cu tine dacă gravitația nu ar mai funcționa?

Comments (0) Univers

Ce s-ar întâmplă cu tine dacă gravitația nu ar mai funcționa?

Dacă forța gravitației s-ar opri pentru o zi, plutitul în spațiu ar trebui să fie cea mai mică grijă a ta. Gravitaţia, formată din unde gravitaționale, se află în mintea multor oameni în momentul de față. Toți am experimentat forța gravitației. Este ceea ce se întâmplă atunci când sari. Dezamăgitor pentru oricine cu ambiții de a fi Supergirl sau Superman este ca avem tendința de a cădea înapoi pe pământ.

Dar dacă am opri gravitația?

Fizicienii au o poziţie fermă privind faptul că acest lucru nu se poate întâmpla niciodată. Totuşi, asta nu a împiedicat lumea ştiinţei să creeze diferite ipoteze în acest sens. Pe baza cercetărilor colective a mai multor experți, putem ghici ce s-ar putea întâmpla cu noi dacă gravitația ar dispărea brusc. Jay Buckley, medic și fost astronom NASA, a explicat cum poate afecta lipsa gravitației corpul uman într-o scurtă lectură pe platforma educațională Ted-Ed.

Buckley spune că trupurile noastre sunt adaptate la un mediu cu o gravitație asemănătoare cu cea a Pământului. În cazul în care am trăi undeva unde gravitația ar fi diferită, cum ar fi la bordul unei stații spațiale, corpurile noastre ar suferi modificări. Este cunoscut faptul că astronauții își pierd din masă osoasă și forța musculară în timpul calatoriilor în spațiu, precum și simțul de orientare.

Absența gravitației ar putea genera alte probleme, așa cum explică Kevin Fong pentru Wired. Din motive neclare, numărul celulelor roșii din sânge ar scădea, ducând la o formă de anemie. Rănile ar dura mai mult să se vindece și sistemul imunitar și-ar pierde puterea. Chiar și somnul ar fi deranjat dacă gravitaţia ar fi slabă sau absentă.

Asta este exact ceea ce se întâmplă după o scurtă vizită în spațiu. „Ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să crești fără gravitație?” a întrebat Buckley. Sau „ce s-ar întâmpla cu sistemele care depind de gravitație, cum ar fi mușchii sau echilibrul sistemului nervos sau inima și vasele de sânge?” Acestea fiind spuse, dacă am opri gravitația am avea lucruri mai importane de care să ne preocupăm decât de efectele dezvoltării corpului uman pe termen lung.

Karen Masters, un astronom de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie, a explicat consecințele fizice imediate datorate pierderii forței gravitaționale pentru „Ask an Astronomer”. „Oprirea gravitației este analog cu a da drumul șirului.”, scrie ea. Lucrurile care nu sunt atașate de Pământ în niciun fel ar zbura în spațiu într-o linie dreaptă care le va duce la mare distanță de suprafața Pământului”. Oricine are nenorocul de a fi afară când gravitația se oprește, va fi pierdut repede. Cei din interiorul clădirilor vor fi mai în siguranță, întrucât clădirile sunt puternic înrădăcinate iar  acest lucru îi va salva – cel puțin pentru o vreme – scrie Masters. De asemenea atmosfera Pământului și oceanele, râurile și lacurile vor fi printre primele care vor pluti în spațiu. „Oh, și desigur noi toți vom muri”, scrie Jolene Creighton pentru Futurism. „Însuși Pământul mai mult ca sigur se va destrăma în bucăți și va pluti în gol”, scrie Masters.

Potrivit unui video postat de DNews, o soartă similară va avea și Soarele. Fără forța de atracție între Pământ și Soare, presiunile intense în miezul Soarelui ar declanșa o explozie titanică. Același lucru s-ar întâmpla cu toate stelele din Univers. Însă, deoarece sunt atât de departe, ar trece ani până ce convulsiile gravitaţionale puternice provocate de moartea unei stele ar ajunge pe Pământ. În cele din urmă ar mai există doar o supă difuză de atomi și molecule, ce plutește în jur, nefăcând nimic.

Acest scenariu care nu s-ar putea întâmpla niciodată ilustrează cât de importantă este gravitația în modul de funcționare a Universului. Acesta este probabil și motivul pentru care suntem atât de fascinați de idei precum antigravitația și de ce descoperirea valurilor gravitaționale este atât de captivantă, deși nu are în mod direct un impact asupra noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close