Cinci trucuri care te vor ajuta să citeşti mai mult

Comments (0) EU

lectura si activitati educative

Cititul necesită disciplină pentru a stabili un obicei constant de lectură. Este totodată una dintre acele activități care rămâne mereu ultima din listă. Deşi ne dorim mereu să avem mai mult timp pentru citit, există întotdeauna lucruri care par mai urgente şi care ne distrag.

Lectura oferă cunoștințe mai mult decât orice altceva, îl ajută pe om să facă față provocărilor și să înțeleagă experiența umană, oferă răspunsuri și înțelepciune, îmbunătățește calitatea vieții și oferă divertisment la un cost mic sau gratis. Dacă vrei să citești mai mult, dar te lupți să îți dai seama cum să faci asta, iată câteva idei despre stabilirea unui obicei solid de lectură, adunat din diferite articole și cărți pe această tema.

  1. Planificați-vă timpul de lectură.

Lectura la cele mai multe persoane tinde să fie reactivă în aceste zile, un răspuns la ceva (ca un titlu) care îţi atrage atenția. Sensibilitatea citirii, mai degrabă, ar trebui să fie proactivă, ceva care este făcut conștient.

Faceți acest lucru prin stabilirea de obiective. Câte cărți vrei să citești? Când trebuie să le termini pe fiecare? Răspunzând la aceste întrebări, ne putem fixa obiective care ne vor ajuta să păstrăm lectura ca pe un obicei zilnic.

  1. Faceți cărțile ușor accesibile.

Chiar dacă anumite cărţi sunt indisponibile în anumite formate sau uneori simţim că nu avem îndeajuns timp, recurgerea la un alt tip de lectură ne poate ajuta să rezolvăm aceste probleme.

Nu te limita la un singur mediu. Citiți cărți și cărți digitale. Ascultați cărți audio în mașină și în bucătărie. Citiți pe telefon. Citește ori de câte ori ai șansa, chiar dacă aveţi o fereastră de doar cinci minute. Puteți acoperi o cantitate surprinzătoare de material în cinci minute focalizate.

  1. Îndepărtați distragerile.

Căutați linişte și singurătate pentru lectură (dacă puteți). Este greu să rămâi concentrat și să acoperiți teritoriu literar pe care te străduiești să îl parcurgi dacă există zgomot peste tot. Ai putea fi drastice și arunci banii la subsol. Opriți-vă telefonul și puneți-l într-o altă cameră. Ștergeți aplicațiile de pe telefon pe care nu le mai folosiţi, dezactivați notificările și creați un ecran de pornire gol, astfel încât este mai ușor să rezistați.

Într-un articol recent care a făcut înconjurul internetului şi care avea titlul: “În timpul petrecut pe social media în fiecare an, ai putea citi 200 de cărți”, Charles Chu subliniază că americanii petrec în medie 608 ore pe an pe social media și 1642 de ore uitându-se la TV.”

Asta înseamnă de fapt 2.250 de ore pe an pierdute. Dacă aceste ore ar fi fost petrecute prin lectură, ați putea citi mai mult de 1.000 de cărți pe an!

  1. Staţi departe de cărțile proaste.

Dacă vă aflați împotmolit într-o carte care nu vă inspiră, lăsați-o de-o parte. Fiți dispuși să renunțați la cărți proaste sau la acelea care nu o sunt pentru dvs. Lectura nu trebuie să fie asociată cu un sentiment de obligaţie sau cu ceva care nu vă entuziasmează.

  1. Luați notiţe.

Pentru a consolida cunoștințele pe care le-ați câștigat dintr-o carte, “înregistrați” impresia pe care a provocat-o aceasta asupra dvs. În timp ce citiți, subliniaţi cartea cu un creion sau folosiţi stickere lipicioase.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close