Cum a ajuns Kenya să fie ţara în care nu veţi mai găsi deloc pungi de plastic

Comments (0) Pamant

pungi din plastic reciclare

A trecut o lună de când Kenya a adoptat cea mai strictă interdicție din lume cu privire la pungile de plastic. Au durat zece ani și trei încercări de a trece legislația, dar începând cu 28 august, oamenii ar putea fi pedepsiți pentru transportul, fabricarea și importul de saci de plastic. Amenzile variază de la 19.000 $ la 38.000 $, cu posibilități de închisoare de patru ani. Toți turiştii trebuie să își părăsească saciurile de plastic la aeroport și locuitorii sunt încurajați să renunțe la pungi vechi.

Interdicția este foarte ambițioasă pentru o țară care a distribuit până acum 100 de milioane de pungi de plastic pe an. Dar, pe măsură ce poluarea se strângea, oficialii au realizat că este nevoie de ceva mai drastic.

Pungile din plastic cad pe fiecare şosea din Kenya, strangulează canalele şi distrug solul si sursele de apa. Chiar și animalele le mănâncă.

Potrivit Guardian: “În abatoarele din Nairobi, unele vaci destinate consumului uman au avut 20 de pungi înlăturate din stomacul lor.”

Se întâmplă aproape zilnic “, a spus veterinarul Mbuthi Kinyanjui, îmbrăcat în uniformă albă sângerată şi scoţând pungi de plastic din stomacul unei vaci.”

După cum a declarat Ministerul Mediului și Resurselor Naturale într-un comunicat de presă, scopul interdicției este de a evita următoarele probleme legate de sacii de plastic:

  1. Incapacitatea pungilor de plastic de a se descompune fac să fie afectată calitatea solului;
  2. Poluarea aerului atunci când pungile sunt aruncate în aer liber;
  3. Blocarea infrastructurii de canalizare și de scurgere a apei şi provocarea de inundații în timpul sezonului de ploaie;
  4. Deteriorarea ecosistemelor și biodiversității;
  5. Moartea animalelor după consumarea materialului plastic;
  6. Punerea în pericol a sănătății umane atunci când este utilizată pentru ambalarea alimentelor, în special alimentelor calde;

Acum, după ce dezicia a fost luată, kenyenii trebuie să vină cu alternative. Lanţurile de supermarketuri oferă pungi de pânză. Vânzătorii de la piață leagă șiruri de legume, înfășoară produsele în frunze de banane și livrează alimente în cutii de pantofi sau altfel de cutii improvizate.

Este o adaptare dificilă, potrivit ziarului local The Star, care raportează unii oameni care încă mai folosesc pungi de palstic, în special vânzători de apă și sucuri, care au avut dificultăți în găsirea unui ambalaj alternativ pentru păstrarea sticlelor.

Unii kenyeni sunt indignați de interdicție, deoarece oferă “forțelor de securitate mai multe șanse să aibă parte de beneficii, într-o țară în care mita poliției este deja o problemă”.

Dar, așa cum a scrie New York Times, măsurile sunt necesare şi eficiente. Indiferent că este vorba despre o interdicție totală, limitări sau taxe de utilizare, astfel de acțiuni s-au dovedit utile în reducerea utilizării sacilor de plastic – ceva absolut necesar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close