Cum afectează răcoritoarele funcţionarea normală creierului

Comments (0) EU

Cum afectează Coca-Cola şi alte răcoritoare funcţionarea normală creierului

În calitate de consumator avid al băuturilor de tipul Coca Cola, Cola Dietetică și Sprite, aproape că îmi doresc să nu fi văzut niciodată videoclipul pe care urmează să îl rezum în acest articol pe care urmează să îl citiți. Dacă sunteți un fan la fel de mare al băuturilor răcoritoare de acest tip atunci vă recomand să vă opriți din citit chiar acum, întrucât în ceea ce mă privește, cred că va trebui să renunț la ele complet. Aruncând o privire de ansamblu asupra științei care se află în spatele băuturilor răcoritoare și asupra lucrurilor negative pe care acestea le provoacă pentru sănătate, am ajuns la o concluzie destul de simplă: sunt foarte nocive pentru mine. Și pentru tine. Și pentru oricine altcineva de pe planeta aceasta.

 
Așadar haideți să aruncăm o privire mai atentă asupra științei din spatele băuturilor răcoritoare și să vedem ce probleme ne cauzează mai exact. Pentru a ajunge la concluzia pe care vi-am expus-o în rândurile de mai sus, a trebuit să mă conving că aceste băuturi nu numai că îmi provoacă probleme grave de sănătate pentru corpul meu, cum ar fi creșterea în greutate datorită fructozei și siropului de porumb pe care îl conțin, dar și efectele nedorite asupra creierului pe care le provoacă. Și atunci am zis: ,,trebuie să încetez să le mai beau!”.Iată deci cum afectează aceste băuturi răcoritoare mintea și corpul:

 

        Funcționarea creierului

Ei bine, această parte reprezintă cea care m-a speriat cel mai mult. Din câte se pare, consumul de băuturi răcoritoare are un impact semnificativ și asupra funcționării optime a creierului. Această fructoză din sirop de porumb este responsabilă pentru stimularea creierului, să îi placă mai exact ceea ce i se oferă. O dată ce este consumat creierul obișnuit cere mai mult până când îi dăm. De asemenea, îndulcitorii artificiali care se regăsesc în băuturile răcoritoare dietetice conduc la o creștere și mai mare în greutate ce acționează asupra noastră pe două căi, prima dată făcându-ne să mâncăm mai mult. Iar în al doilea rând, nu consumăm atâtea calorii câte are o astfel de băutură, iar la final nu rezultă decât că ne îngrășăm semnificativ datorită faptului că mâncăm mai mult.

 

        Genetică

Acest aspect este unul și mai îngrijorător. Oamenii de știință au descoperit că acest consum de băuturi răcoritoare are un impact semnificativ asupra telomerilor unei persoane, scurtându-i. Telomerii reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor eucariote și a unor procariote. Acestea se scurtează în mod natural odată ce avansăm în vârstă. Anumite vicii precum fumatul, contribuie la scurtarea acestora. O persoană care consumă băuturi răcoritoare frecvent este predispus la această scurtare a telomerilor în aceeași măsură ca un fumător.

Dar organismul uman are o capacitate extraordinară de a se recupera. Exact ca și în cazul fumatului, dacă se renunță la consumul de băuturi răcoritoare, organismul se reface iar impactul negativ asupra organismului se oprește. O femeie a băut timp de 16 ani numai răcoritoare în urma căreia a fost spitalizată, deși nu suferea de nici o boală sau de antecedente genetice. A fost spitalizată cu o aritmie severă și deficiență de potasiu, dar în momentul în care a renunțat la aceste băuturi răcoritoare, organismul ei s-a recuperat destul de rapid.

 

        Dantura

În momentul în care începeți să beți un pahar de răcoritoare de acest tip, conținutul de acid ridicat începe să erodeze smalțul dinților, iar microorganismele plăcii bacteriene primesc suficientă hrană și condiții proprii pentru a se dezvolta, în acest fel se favorizându-se apariția cariilor.

 

        Ficat

Fructoza siropului de porumb reprezintă un element chimic mult mai nociv decât zahărul și este unul dintre ingredientele utilizate preferate de către producătorii de astfel de băuturi răcoritoare întrucât este mult mai ieftin. Acest lucru forțează corpul nostru să metabolizeze această substanță chimică prin intermediul ficatului. Astfel că acest element conduce la creșterea grăsimilor la nivelul ficatului și în final, duce la creearea unor probleme grave cu inima.

 

        Disfuncție hormonală

Tot din cauzafaptului că au la bază acest ingredient atât de nociv, băuturile răcoritoare pot să provoace seriose disfuncții hormonale și anume, în momentul în care această substanță ajunge în organism perturbă pofta de mâncare și prelucrarea insulinei, iar odată ce corpul nu mai este capabil să își ia toate măsurile de precauție atunci există riscul de a ne îmbolnăvi de diabet zaharat. Odată ce corpul nostru a fost perturbat de această substanță, acesta nu mai este capabil să determine dacă este sătul.

        Creșterea în greutate

Aceasta reprezintă una dintre problemele majore pe care le cauzează conumarea acestor băuturi răcoritoare. Dacă depășiți opt pahare de suc pe zi, atunci cu siguranță favorizați creșterea în greutate şi adăugați un număr impresionant de calorii pe săptămână. Nu vă faceți probleme, nu o să observați acest aspect din prima ci, dintr-o dată pantalonii preferați nu o să vă mai vină.

Pentru opt pahare de suc băute, este necesară o oră de mișcare pentru a vă reechilibra greutatea. Dacă obișnuiți să consumați mai mult, pentru restul calculați voi.

Dintr-odată, sticla cu apă mi se pare extrem de tentantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close