Cum arată viața în primul sat 100% eco din Marea Britanie

Comments (0) Oameni

V-ați întrebat vreodată cum ar fi să trăiți într-o comunitate 100% eco, a cărei amprentă de carbon este 0? Practic, armonie totală cu natura. Dacă vi se pare că așa ceva nici măcar nu există, aflați că în Marea Britanie, într-o suburbie din sud-vestul Londrei care se numește Hackbridge, acest loc este cât se poate de real.

  • bedZED-2
  • bedZED3
  • bedZED-4
  • bedZED5

BedZED, așa cum se numește proiectul, nu este tocmai un sat propriu-zis, în condițiile în care găzduiește puțin peste 250 de persoane, potrivit Euronews. De asemenea, „satul” cu amprentă de carbon 0 nici măcar nu arată așa cum probabil ne imaginăm astăzi o comunitate 100% eco. Clădirile aproape „sudate” între ele sunt compartimentate în apartamente și case cu suprafețe utile ce pornesc de la 37 mp și pot ajunge la 131 mp, jumătate dintre ele fiind proprietăți private, în timp ce cealaltă jumătate este „rezervată” cazurilor sociale.

Dezvoltatorii complexului găzduiesc săptămânal un Club al Veganilor, iar angajații fac verificări frecvente ale coșurilor de gunoi din comunitate, pentru a se asigura că nimic nu este risipit de către locatari. Unele clădiri sunt orientate spre sud, astfel că nu este necesar să folosească un sistem de încălzire pe bază de combustibili fosili, în timp ce în cazul clădirilor orientate spre nord sunt utilizate boilere ce produc căldură folosind exclusiv biomasă obținută din deșeuri, resturi de lemn sau alimente compostate.

Pentru a atinge nivelul 0 în privința amprentei de carbon, locatarii folosesc biciclete, transportul public sau servicii de car-sharing și ride-sharing, iar prin utilizarea unor sisteme de dușuri ce folosesc presiune foarte mare, consumul de apă a scăzut cu 40% față de un cartier normal. Dezvoltatorii proiectului demarat în anul 2002 spera ca ideea lor să prindă și în alte orașe ale lumii, iar oamenii să înțeleagă într-un final că a trăi în comuniune perfectă cu natura nu presupune să locuiești într-un copac, confortul fiind un obiectiv cât se poate de realist.

Comments are closed.

More in Oameni
Căsătoriile pe Skype, ultima modă în vremea Coronavirusului

Noul coronavirus a provocat nu numai o pandemie de proporții globale, ci și schimbări sociale la care nimeni nu s-ar...

Close