Cum reuşesc animalele să se sincronizeze atât de bine atunci când formează grupuri?

Comments (0) Oameni

grupuri de animale

O formațiune de păsări se duce spre cer pe măsura ce un banc de peşti poate fi văzut întotdeauna cum înoată la unison, iar un nor de albine se mișcă întodeauna impreună. Cum și de ce s-au format aceste comportamente colective este un lucru care îi preocupă de mai mult timp oameni de știință.

Un astfel de tip de mișcare coordonată se bazează pe o comunicare incredibilă între membri, ceea ce în mod evident nu este o sarcină ușoară. Dar oamenii de știință acum înțeleg comportamentul colectiv prin studierea modului în care peștii se asociază în bancuri, iar secretele din spatele “comportamentului colectiv” al animalelor au fost descoperite, folosind informaţii video si o tehnologie specială pentru a afla cum și de ce o fac.

Folosind software-ul de mare viteză și software-ul de urmărire a mișcării pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în apă, noile cercetări pot dezvălui multe despre evoluția comportamentului sincronizat în regnul animal.

În videoclipul de mai jos, produs de Spine Films, omul de știință Iain Couzin vorbește despre cercetare și despre implicațiile sale mai largi în înțelegerea mai bună a modului în care insectele se rotesc.”Comportamentul colectiv este în jurul nostru, vedem stoluri de păsări, bancuri de pești, turme de animale”, explică Couzin. “Și ceea ce definește cu adevărat aceste sisteme este că nu există nici o forță externă care să le cooordoneze.

Fiecare grup de animale este de fapt format din mai multe unităţi mai mici care comunică local şi care din aproape în aproape reuşesc să se reunească într-o forţă mai mare. “Putem învăța ceva prin înțelegerea dinamicii peștilor și, într-adevăr, putem să aplicăm acest lucru şi în cazul unor alte tipuri de sisteme”, adaugă omul de știință Iain Couzin.

De altfel, dacă stăm să analizăm acestă structură, dinamica socială urmăreşte aceleaşi principii, iar organizarea care ia în considerare principiul descentralizării are acelaşi principiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in EU, Oameni
inteligență
Cum putem deveni mai inteligenți fiind mai umili

Psihologi renumiți ai unor universități americane au descoperit în studiile lor că inteligența unei persoane este strâns legată de capacitatea...

Close