De ce e bine să faci bine

Comments (0) EU, Oameni

Fapte Bune

Te-ai simțit vreodată altfel după ce ai făcut o faptă bună? Ai observat vreodată că ai fost mai relaxat după o zi de voluntariat? Te-ai simțit vreodată motivat să faci bine după ce ai ajutat pe cineva? Dacă ai răspuns “da” la oricare dintre aceste întrebări, află că există o explicație științifică.

 

  1. Faptele bune reduc stresul

Conform unui studiu din 2013 care a examinat legătura dintre voluntariat și hipertensiune arterială, generozitatea poate avea un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că adulții peste 50 de ani care s-au oferit voluntari aproximativ patru ore pe săptamână au înregistrat cu 40% mai puține șanse decât non-voluntarii de a dezvolta hipertensiune patru ani mai târziu. În plus, potrivit unui studiu din 2010, cele mai mari niveluri de cortizol s-au înregistrat la persoanele care nu erau generoase cu semenii lor.

  1. Faptele bune cresc speranța de viață

Da, este adevărat. Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au descoperit o legătură între generozitate, altruism și un risc mai mic de deces timpuriu. Rezultatele arată că subiecții care au oferit ajutor concret unor prieteni sau membri ai familiei (mici servicii, ajutor la îngrijirea copiilor, etc.), au raportat evenimente mai puțin stresante și, mortalitatea prin urmare, a fost considerabil redusă. Cu alte cuvinte, a-i ajuta pe alții reduce mortalitatea prin scăderea stresului asociat cu riscul de deces.

 

  1. Faptele bune ne fac să ne simțim mai bine

Ai simțit vreodată un sentiment aparte după ce ai făcut o faptă bună? Acea senzație îți ridică moralul și apare atunci când creierul eliberează endorfine, substanțele chimice care te fac fericit. Atunci când faci ceva bun pentru altcineva, sunt activate centrele plăcerii din creierul tău, eliberându-se endorfine în cantitate mare. În plus, apar și sentimentele de satisfacție și recunoștință.

 

  1. Faptele bune ne fac mai fericiți la locul de muncă

Conform unui studiu de la Universitatea din Wisconsin-Madison, altruiștii sunt mai devotați muncii lor și e mai puțin probabil ca aceștia să renunțe la locurile lor de muncă. De asemenea, cercetătorii au descoperit că persoanele de 30 de ani care au participat la studiu au raportat că au fost mai fericiți toată viața, atunci când au fost intervievați 30 de ani mai târziu. În general, studiul a concluzionat că cei care îi ajută pe alții sunt mai fericiți la locul de muncă decât cei care nu fac o prioritate din a-i ajuta pe alții.

 

  1. Faptele bune promovează sănătatea mentală

După o analiză aprofundată a 40 de studii privind efectul voluntariatului asupra stării generale de sănătate și fericire, revista BMC Public Health a ajuns la concluzia că voluntariatul este, de asemenea, bun pentru sănătatea mintală. Pe lângă îmbunătățirea bunăstării și satisfacție, voluntariatul este legat și de scăderea depresiei.

 

  1. Faptele bune duc la fericire

Oamenii care se angajează în acțiuni benefice sunt mai fericiți de-a lungul timpului. Studiile au arătat că cei care fac fapte bune cel puțin o dată pe săptămână sunt cei mai fericiți. În plus, când  ne dăruim în întregime unei cauze nobile, viața și sănătatea sunt îmbunătățite în mod semnificativ.

 

  1. Faptele bune te vor motiva să faci din nou bine

Un studiu publicat în 2012 a constatat că dacă te gândești de câte ori i-ai ajutat pe alții, atunci vei vrea să  îi mai ajuți. Această rememorare a faptelor bune te fac să te simți altruist. Cu alte cuvinte, gândește-te la faptele bune pe care le-ai făcut și vei fi motivat să faci bine din nou și din nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close