De ce este important să fim atenţi la ce materiale de construcţie folosim şi ce mobilă cumpărăm

Comments (0) EU

materiale de constructie si mobila ecologice

Oamenii petrec cea mai mare parte a timpului în casă şi, din acest motiv, menținerea unei bune calități a aerului în interior este esențială. Pentru a trăi într-un mediu sănătos, este necesar să se asigure o ventilație adecvată în aceste spații, pe măsură ce materialele (materialele folosite la finisaje și mobilierul) sunt una dintre principalele surse de poluare interioară.

Dar de ce este de fapt atât de nesănătos aerul pe care îl respirăm în propria casă? Un studiu care a urmărit expunerile chimice în diferite tipuri de locuințe arată că, dacă nu există ventilație, atunci puteți obține acumularea de compuși organici volatili (COV), care nu sunt nici sănătoşi şi nici ecologici. Şi totuşi, de cât de multă ventilație aveți nevoie? Este aerul din încăpere afectat încă de la începutul construirii sau este o problemă de timp?

Autorii au analizat conținutul unei încăperi tipice, materialele din care au fost fabricate și mobilierul din el – dulapuri din placaj, pardoseli, parchet laminat, covor și spumă, substrat pe placaj, mobilier din arțar. Astfel, s-a descoperit că vârsta materialelor a avut un impact mare asupra calităţii aerului interior:

“Majoritatea pericolelor pentru sănătate asociate cu emisiile de COV au loc în primele câteva luni de utilizare a clădirilor sau după remodelare, deoarece cele mai ridicate concentrații de COV se găsesc în clădirile noi sau renovate”, declară autorii studiului.

Din acest motiv, contrar perceţiei noastre comune, “cel mai înalt grad de ventilație, pentru cea mai lungă perioadă, este necesar atunci când construcţiile sunt abia ridicate sau atunci când clădirea a fost renovată, iar mobilierul din arțar avea nevoie de cea mai mică rată de ventilație, ceea ce poate fi un motiv pentru care să ne placă şi mai mult mobila de epocă!

În general, a fost nevoie de mai mult de șase luni de ventilație pentru a ajunge la un nivel de concentrație totală a compușilor organici volatili acceptat de standardele Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close