Dependenţa noastră de tehnologie şi efectele asupra planetei

Comments (0) Oameni

dependenta de telefoane si reciclarea lor

Cifrele din spatele dependenței noastre digitale sunt uimitoare. 350.000 de telefoane mobile sunt aruncate în fiecare zi. Asta înseamnă 50 de milioane de tone de deșeuri generate anual.

Dacă ne gândim la vremurile de demult, când telefoanele erau agăţate de pereți, putem avea certitudinea că acestea nu ar fi fost înlocuite pentru zeci de ani, dacă tehnologia nu evolua şi dacă nu ne-am fi dorit să deţinem gadgeturi din ce în ce mai performante. Fiecare dintre noi am avut un astfel de telefon în casă în copilărie şi ne putem aminti cu certitudine cum acesta a fost abandonat după ce au apărut telefoanele mobile.

Tehnologia este uimitoare și facilitățile erei digitale sunt extraordinare – dar mentalitatea de consum care ne face să cumpărăm cât mai multe gadgeturi pe măsură ce noutăţile apar pe piaţă atrage efecte dezastruoase. La fel ca cele mai multe dintre deşeurile pe care le prducem, telefoanele mobile pe care le aruncăm sunt în stare bună de funcţionare sau pot fi reparate. De aceea, le aruncăm practic fără motiv.

La rândul lor, producătorii de telefoane mobile au un rol mai mult decât important în stimularea unui consum excesiv, chiar prin crearea de produse care nu mai pot fi reparate. Greenpeace și iFixit-au s-au aliat pentru a ajuta consumatorii să cumpere cele mai verzi electronice, lansând un nou ghid al produselor şi brandurilor care sunt mai durabile şi pot fi reparate.

Raportul publicat ieri arată că liderii de piaţă precum Apple, Samsung și Microsoft lasă mult de dorit în ceea ce priveşte posibilitata de a repara telefoanele mobile, cu puţine optiuni pentru înlocuirea pieselor stricate.

Brandul care a avut cea mai bună cotă în clasamentul făcut de Greenpiece a fost Fairphone, organizația fiind singura care a creat etic al companiei incluzând salarii echitabile, un mediu de lucru plăcut, crearea de piese care pot fi înlocuite și politici pentru stimularea reciclării telefoanelor mobie, după ce acestea nu mai pot fi folosite. Alte branduri cu rezultate bune au fost Dell, HP și LG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close