Dezvoltarea personală – resposabilitatea ta față de sine însuți

Comments (0) EU, Oameni

dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală este responsabilitatea noastră față de noi înșine. De multe ori așteptăm din partea angajatorilor să se implice în acest aspect însă, dincolo de susținerea primită, noi suntem cei care trebuie să facă o diferență în propria noastră viață.

Dezvoltarea persoanală include o mai bună cunoaștere a sinelui, obținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională, valorificarea potențialului și dezvoltarea punctelor forte. În timp ce un angajator bun încurajează dezvoltarea personală a angajaților săi, este responsabilitatea ta să preiei conducerea în acest segment. Sfaturile de mai jos te vor ajuta.

Participă la programe de training

Angajatorul tău îți oferă posibilitatea de a participa la training-uri și conferințe? Dacă da, bucură-te de acest lucru și nu îl privi ca pe o obligație. Implică-te. Este șansa ta să mai pui o cărămidă la dezvoltarea ta. Dacă nu, caută cursuri on-line și acordă-ți timp pentru a învăța. În această perioadă sunt foarte multe universități și companii care oferă cursuri gratuite sau cu un preț foarte mic.

Concentează-te asupra punctelor tale forte

Fă o analiza o punctelor tale forte și a slăbiciunilor însă concentrează-te asupra primelor. În momentul în care petreci foarte mult timp încercând să combați sau corectezi minusurile, vei începe să te privești dintr-o perspectivă negativă. Menține, în permanență, un echilibru. Petrece la fel de mult timp șlefuindu-ți calitățile pentru a obține performanțe care să îți întărească încrederea în sine.

Stabilește-ți un program

Atunci când este vorba despre activități ce țin de dezvoltarea ta personală, este vital să îți stabilești un program. Nu le neglija dar nici nu încerca să forțezi nota. Alege exact cât poți înțelege și implementa. Atunci când trebuie să te împarți între serviciu, casă, pasiuni și viață socială, programul tău se aglomează. Stabilește-ți timp pentru acțiunile ce te ajută să te dezvolți, indiferent de natura lor (participarea la un curs, parcuregerea unui training on-line, citirea unei cărți, etc) pentru a te asigura că nu le vei omite din lipsă de timp. Două sau trei activități pe săptămâna sunt alegerea potrivită.

Stabilește limite

Atunci când încerci să obții echilibrul între viața personală și cea personal și aloci săptămânal timp pentru dezvoltarea ta persoanlă, trebuie să îți stabilești niște granițe. Dacă îți încarci programul prea mult sau petreci multe ore supliementare la birou este posibil să apară sentimentul de suprasolicitare care, ulterior, te va face să renunți. Iar dezvoltarea personală este un proces îmbunătățit pe parcursul întregii tale vieți. Privește cu detașare și învață să stabilești granițe pentru fiecare dintre activitățile ce fac parte din viața ta. Fiecare are rolul și importanța sa.

Realizează o conexiune

Pentru a putea avea rezultate vizibile și a căpăta încredere, identifică acele elemente ce țin de dezvoltarea ta personală dar care te ajută și în cadrul activității tale profesionale. De exemplu, învățarea unei noi limbi străine îți poate fi utilă atunci când discuți cu clienți internaționali în timp ce, în viața personală, îți deschide perspectiva unei călătorii și a conversațiilor cu localnicii.

Și nu uita o veche zicală: „Îmbracă-te pentru job-ul pe care ți-l dorești, nu pentru cel pe care îl ai!” Conturează imagine a ceea ce vrei să fii și identifică-te cu această. Nu te opri doar la a învăța. Aplică!

Comments are closed.

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close