Cum putem deveni mai inteligenți fiind mai umili

Comments (0) Oameni

inteligență

Psihologi renumiți ai unor universități americane au descoperit în studiile lor că inteligența unei persoane este strâns legată de capacitatea ei de a fi umilă și de a recunoaște momentele în care pur și simplu nu stăpânește un subiect. De asemenea, specialiștii consideră că inteligența unei persoane depinde inclusiv de felul în care ea se raportează la conceptul de inteligență: ca un dat de la natură sau ca  ceva care se poate dezvolta în timp, la fel ca orice altă aptitudine.

La fel ca mine, probabil ați observat și voi cum mediul online abundă de oameni pentru care idee că nu ar putea avea dreptate pur și simplu nu există. Acest fenomen duce la polarizarea multor dezbateri, iar cauza este una cât se poate de simplă: mulți oameni nu acceptă varianta în care cealaltă tabără ar putea avea un alt punct de vedere. 

Psihologii vorbesc despre un concept numit intellectual humility, care se bazează pe ideea de a fi modești în opinii, concluzii și de a fi conștienți de propriile limite. De asemenea, conceptul îi încurajează pe oameni să tolereze opiniile celorlalți și să încerce să se transpună în situația celui cu care dialoghează.

Cu toții avem minusurile noastre intelectuale

Oricât de banal sună, puțini sunt cei care conștientizează faptul că nu „nu le știu pe toate”. În realitate însă, cu toții avem limite, iar momentele în care uităm acest lucru coincid cu momentele în care ne exagerăm încrederea în propria expertiză.

Efectul Dunning-Kruger este cel care explică cel mai bine momentul în care ne lipsește expertiza, dar nu conștientizăm acest lucru. De ce? Pentru că exact expertiza de care ai avea nevoie pentru a avea dreptate este acea expertiză care ți-ar permite și să înțelegi dacă ai sau nu dreptate. Pare complicat, dar putem recurge la un exemplu simplu: dacă nu cunoști îndeaproape principiile fizicii cuantice și o explici cuiva greșit, ți-ar fi imposibil să înțelegi acest lucru tocmai pentru că tu, de fapt, nu ai expertiza necesară pentru a înțelege ce anume din explicația ta este greșit.

Conștientizarea efectului Dunning-Kruger este doar unul dintre elementele care formează conceptul de intellectual humility. Dar probabil vă întrebați acum în ce fel această umilință intelectuală este legată de inteligența fiecăruia dintre noi.

Este important ce înțelegem prin „inteligență”

Cercetătorii au descoperit că pentru a atinge umilința intelectuală este foarte important modul în care ne raportăm la conceptul de inteligență. Aici intervine mindset-ul fiecăruia dintre noi: putem fie considera că inteligența este un dat moștenit sau „produs” de gene sau putem considera că inteligența este maleabilă, că ea se cultivă, se dezvolta și poate crește sau descrește în funcție de acțiunile noastre ca indivizi. 

Dacă percepem inteligența ca fiind un dat, este aproape imposibil să atingem umilința intelectuală. În schimb, dacă ajungem să conștientizăm faptul că inteligența este ceva care se obține în timp prin muncă și efort, vom înțelege automat și faptul că este imposibil să „le știm pe toate”.

 De ce este utilă umilința intelectuală?

Oameni care posedă această abilitate sunt de regulă mult mai deschiși în a-și corecta viziunile atunci când acestea se dovedesc a fi greșite sau depășite, în a conștientiza acest lucru, dar au și capacitatea de a-i înțelege mai bine pe cei ce au alte opinii, de a negocia mai eficient, de a accepta compromisuri și mai ales sunt capabili să exploreze noi orizonturi, chiar dacă acestea le-ar putea contrazice anumite idei pe care ei le aveau anterior.

Într-o lume cu atât de multe informații, a înțelege când nu avem dreptate se poate dovedi a fi o abilitate pe cât de importantă, pe atât de rar întâlnită. Încercați deci să vă cultivați această zonă a minții. Vă va aduce numai beneficii.

Comments are closed.

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close