Planeta comunică folosind o reţea de internet formată din fungi

Comments (0) Pamant, Univers

Planeta comunica folosind o reţea de internet formată din fungi

Super-autostrada biologică ce leagă regatul vegetal

Ascunsă în subteran şi în rădăcinile multiplelor plante de pe planetă noastră, există o superautostradă biologică ce leagă membrii regatului vegetal, retea pe care cercetătorii o numesc “Wood Wide Web”. Această reţea se comportă precum internetul şi le permite plantelor să comunice, să îşi asigure hrana şi chiar să îşi facă rău una alteia.

Această reţea este compusă din fire subţiri de fungi, cunoscute ca miceliu şi creşte la câţiva metri depărtare de plata-mama, ceea ce înseamnă că toată vegetaţia dintr-o anumită regiune este “conectată la reţea” şi comunică. Parteneriatul dintre rădăcinile plantelor şi fungi se numeşte micoriză şi are beneficii pentru ambele părţi; planta asigură carbohidraţi fungilor şi în schimb aceştia ajută planta să aibe acces la apă şi la nutrienţi precum fosforul şi sodiul.

Reţeaua de fungi se pare că le permite plantelor să se ajute să crească. Suzanne Simard, absolventă a Universităţii British Columbia a demonstrat că bradul Douglas şi mesteacănul Paper au putut transfera carbon unor copaci mai mici, care nu primeau destulă lumnă solară. Simard crede că multe seminţe nu ar reuşi să supravietuiesca dacă nu ar avea suportul acestei reţele de fungi.

Planeta comunică folosind o reţea de internet formată din fungi

Un studiu condus de Ren Sen Zeng de la South China Agricultural University a descoperit că această interconectivitate la permite plantelor să se atenţioneze în cazul unui potenţial dezastru. În studiu, s-au cultivat câte două plante de roşii, unele formând micoriză. Când reţeaua de fungi a fost formată, una dintre plante a fost pulverizată cu o substanţă ce cauzează o boală. Pentru a împiedica interacţiunea de deasupra solului, s-au folosit pungi de plastic. După 65 de ore s-a pulverizat respectiva substanţă şi pe a două plantă, iar în perechile care au format micoriză a două plantă era cu mult mai puţin posibil să se îmbolnăvească. Un studiu similar a fost realizat de către David Jhonson, absolvent al University of Aberdeen şi câţiva colegi, care au demonstrate că şi fasolea se comportă la fel pentru a se apăra de dăunători. De obicei putem observa ce se întâmplă deasupra solului, dar majoritatea plantelor sunt conectate printr-o reţea care se află sub pământ.

La fel că şi internetul, conectivitatea realizată cu ajutorul fungilor este capabilă să producă infracţiuni, acte de terorism şi chiar şi războaie. Unele plante precum Orhideea Fantomă, nu au clorofilă necesare pentru fotosinteză şi trebuie să îşi procure nutrienţii necesari supravieţuirii de la plantele care o înconjoară. Alte plante, precum gălbenelele aurii sau nucii americani, se pare că eliberează toxine în reţea pentru a împiedica creşterea celorlalte plante, limitându-le accesul la apă şi lumina.

Planeta comunica folosind o reţea de internet formată din fungi

Unii cercetători consideră că anumite animale, precum insectele şi viermii, pot detecta schimburile subtile de nutrienti din reţea, ceea ce le permite să găsească mult mai uşor rădăcinile pline de substanţe hrănitoare; totuşi, această impoteza încă nu a fost demonstrată prin experimente.

“Această reţea de fungi ajută comunicarea dintre plante, chiar şi din specii diferite, să fie mult mai rapidă şi eficientă. Noi nu ne găndim la ea deoarece putem vedea doar ce se întâmplă deasupra solului. Dar majoritatea plantelor sunt conectate sub nivelul solului, nu prin rădăcini, ci prin conexiunile micelare.” spunea Kathryn Morris.

Planeta comunica folosind o reţea de internet formată din fungi

Cu cât învăţăm mai mult despre acest fenomen, cu atât înţelegem mai mult vegetaţia planeteti noastre ce este într-o continuă schimbare. Poate într-o zi vom putea avea şi o harta a acestor reţele şi le vom putea aprecia la adevărată lor valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close