Planeta mai are o șansă: Austria și Suedia au închis ultimele mine de cărbune

Comments (0) Pamant

„Bătrânul continent” se poate mândri cu faptul că trei țări au închis deja toate minele de cărbuni de pe teritoriul administrat. Suedia și Austria au făcut acest pas recent, suedezii realizând această performanță cu doi ani înainte de termenul la care se angajaseră să oprească întreaga industrie de minerit.

Exergi AB’s Värtaverket era ultima mină deschisă pe teritoriul Suediei, ea fiind închisă recent ca urmare a planului Suediei de a renunța la exploatarea minelor de cărbuni. Mina respectivă asigurase căldură și electricitate pentru locuitorii orașului Stockholm încă din 1989, dar în 16 aprilie a fost închisă.  

„Europe Beyond Coal”, o inițiativă independentă care militează pentru închiderea minelor de cărbuni din Europa a salutat demersul Suediei, cu atât mai mult cu cât a venit în aceeași săptămână în care Austria a anunțat că a închis ultimul obiectiv de acest tip.  

În urma închiderii ultimei mine, autoritățile suedeze au anunțat că acest demers nu va afecta accesul cetățenilor la electricitate sau căldură, obiectivul fiind ca aceste resurse să fie asigurate folosind resurse regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Belgia a fost prima țară europeană care a închis toate minele de cărbuni, eveniment consemnat în anul 2016. 

Până în anul 2025, alte șapte țări sunt așteptate să intre pe lista țărilor care au oprit activitățile de minerit: Franța, Slovacia, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda și Italia sunt așteptate să facă acest pas.

Comments are closed.

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close