Poluarea aerului cauzează îmbătrânirea prematură a creierului distrugând materia albă

Comments (0) Pamant

Deja este bine-cunoscut faptul că poluarea este extrem de dăunătoare pentru noi: ne afectează inima, plămânii, cauzează cancer, duce la astm ș.a. Este cauza decesurilor unui număr de aproximativ 7 milioane de oameni anual, mai multe decât în cazul celor cauzate de SIDA și malarie la un loc. Mai mult, este atât de dăunătoare încât Organizația Mondială de Sănătate pune poluarea aerului în aceeași categorie cu fumul de țigară, radiațiile UV și plutoniul!

Iar dacă toate acestea nu au fost de-ajuns cât să ne convingă pe toți să tratăm această problemă cu seriozitate, un nou studiu publicat în „Annals of Neurology” demonstrează faptul că poluarea din aer poate dăuna creierului în mod direct (nu doar indirect, prin inflamația sistemului vascular).

„Particulele din aer sunt o neurotoxină pentru creierul care îmbătrânește.”

Cercetătorii au studiat 1403 femei examinate anterior într-un studiu din anul 1990, și au reevaluat participantele în anul 2000 pentru a le observa creierul prin scanările MRI. Apoi, aceștia au observat istoricul grupului de studiu pentru a aproxima perioada de expunere la aerul poluat de-a lungul vremii. Pentru acest lucru, au folosit datele privind calitatea aerului în zonele în care participantele au locuit.

Rezultatele arată că: „Fiecare creștere de 3.49 micrograme pe centimetru cub acumulate prin expunerea la poluare este asociat cu o descreștere a materiei albe a creierului de 6.23 centimetri cubi, ceea ce este echivalentul a 2 ani de îmbătrânire a creierului,” iar acest lucru s-a întâmplat în absența altor factori dăunători. „Asocierea rămâne valabilă după ajustările făcute privint vârsta, fumatul, activitatea fizică, presiunea sângelui, greutatea corporală, educația și venitul.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close