Puterea otrăvitoare a inteligenței emoționale

Comments (0) Oameni

inteligenta emotioanala

Inteligența emoțională este abilitatea de a identifica, de a înțelege și de a gestiona constructiv emoțiile.

Rezultatele pozitive ale inteligenței emoționale pot aduce relațiilor noastre un sentiment de conexiune, înțelegere reciprocă, soluții la probleme, certuri reduse și mai multă empatie, bunăvoință și iertare. Inteligența emoțională este, de asemenea, un mare avantaj pentru un loc de muncă care implică comunicarea cu oamenii, prezentarea de idei și influențarea procesului de luare a deciziilor.

Nu e de mirare că unii dintre cei mai cunoscuți lideri mondiali au fost maeștri în comunicarea inteligentă din punct de vedere emoțional – s-a demonstrat că oamenii ar alege să aibă încredere în ei și să aspire la ei pentru că au ajuns într-un fel în centrul colectiv al mulțimii. Prin alegerea cuvintelor potrivite. Cuvintele potrivite care ajung la inimă.

Există ceva atât de plăcut și, pe de altă parte, neclar într-o persoană care știe să vorbească cu sufletul în loc de minte. Există acest sentiment de conexiune și de a fi în sincronizare cu ei. Modul în care oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional par întotdeauna încrezători, sinceri, puternici, convingători, aprinși. Sau cel puțin așa se simt.

Oratorii inteligenți din punct de vedere emoțional introduc cu îndemânare publicul în climatul gros și puternic al celor mai adânci sentimente – pasiune, dorință, dorință și respect, dorința de a atinge, nevoia de a iubi și de a plânge, visul care trebuie văzut, găsit și înțeles. Atunci când aceste emoții intră în joc, audiența este, de obicei, mult mai puțin probabil să examineze mesajul și să-și amintească de fapt doar bucăți mici de conținut, fiind convinși că își amintesc aproape totul.

Este tocmai acel sens răvășit de uimire care face ca ascultătorul să fie vulnerabil în fața întunecată a inteligenței emoționale, care este folosit pentru manipularea oamenilor, pentru spălarea creierului, pentru a ascunde adevărul și pentru a oferi alte “adevăruri” în loc.

Tristețe – pentru a-i topi inima. Pasiune – pentru a-l opri. Umilință – pentru a transmite mesajul. Durere – pentru a atrage atenția. Ridiculizare – pentru a demoniza un adversar. Ură – pentru a elibera mânia. Măgulire – pentru a apela la ego. Și așa mai departe. În mâinile unui manipulator abil și carismatic, inteligența emoțională este o armă foarte periculoasă pentru obținerea unui câștig personal.

Istoricul Roger Moorhouse descrie pe nimeni altul decât Adolf Hitler ca fiind “un orator absolut fascinant”. El a fost un maestru în atingerea sufletelor ascultătorilor săi și i-a făcut să-i îmbrățișeze ideile ca pe ale lor. Unii autori numesc acest lucru efectul awestruck, care poate fi, de fapt, numit și efectul dumbstruck. Atunci când cuvintele potrivite vă ating inima, este posibil să urmați ceea ce vi se cere (chiar dacă este o cerere indirectă), gândindu-vă că doriți să o faceți în mod voluntar, ca rezultat natural al sentimentelor pe care le experimentați.

În cartea sa, Prințul, Machiavelli a descris partea rea a unui influențator charismatic și a unui cunoscător al sufletului uman. Darul de a vedea în natura umană poate fi instrumentul perfect pentru fraudă, manipulare și duplicitate. Astăzi machiavelian este numit cineva care este egocentric și necinstit – dar și fascinant, educat și viclean. Pentru a-i manipula pe alții, trebuie să le câștigi mai întâi încrederea și apoi să o folosești în avantajul tău și de multe ori în detrimentul altora.

Scopul Machiavellianismului este acela de a se asigura că practicianul dobândește putere, beneficii sau un anumit statut special. Pentru a obține cu succes aceste avantaje, Machiavelli i-a sfătuit pe adepții lui să fie întotdeauna încrezători, convinși de propria dreptate.

Cu toate acestea, aceste trăsături trebuie combinate cu o aură de sinceritate, transparentă și reală – care atrage simultan oamenii și stabilește un sentiment de superioritate în favoarea manipulatorului. Când aroganța este combinată cu capacitatea de a crea un climat de deschidere și vulnerabilitate emoțională, oamenii se simt seduși de adevărata aparență a machiavellului, dar și plini de respect și teamă de puterea și încrederea lor.

Atunci când admirația și anxietatea se combină în percepția noastră a cuiva, este foarte probabil să le introducem în mod ascultător afirmațiile și să lăsăm la o parte opiniile noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close