Soluţii urbane pentru ziua de mâine. Cum vor putea arăta locuinţele viitorului

Comments (0) CSR, Pamant

solutii urbane

Oraşe sustenabile şi prietenoase cu natura în viitor: acesta este scopul Fab City, un proiect la nivel global care a început în Barcelona acum doi ani şi acum este testat în Amsterdam.

Localizat în capătul insulei Java în Eastern Harbour District, acesta include 50 de pavilioane inovative, unde mai mult de 400 de studenţi, profesionişti, artişti şi inventatori lucrează la conceperea unor soluţii destinate să rezolve problemele oraşelor.

Porta Palace este o casă mică pe roţi ce tocmai a fost terminată de către un colectiv de persoane din Olanda. Fixată pe o remorcă, această casă mobilă de 18 metri pătraţi este construită cu materiale prietenoase cu mediul înconjurător. Cadrele sunt realizate din lemn, iar acoperişul este din oţel. Această casă conţine o mică sufragerie, o mică bucătărie, o toaletă şi un duş. Patul dublu este aşezat deasupra spaţiului în care se află măsuţă de cafea.

“Oamenii sunt surprinşi de faptul că există atât de mult spaţiu într-o casă atât de mică”, spune managerul de proiect Jelte Glas. “De asemenea, (aceştia sunt surprinşi) de faptul utilizăm multe suprafeţe de sticlă, de faptul că această căsuţă este atât de deschisă şi interacţionează într-un mod extraordinar cu mediul înconjurător.”

Costul acestei căsuţe este de aproximativ 35.000 de euro.

Wikkelhouse este un concept de casă modulară, construită în mare parte din carton. Mai multe module pot fi create pentru a fi mai apoi asamblate după cum doresc proprietarii. Fiecare modul este confecţionat prin lipirea a 24 de straturi de carton în jurul unei matriţe în formă de casă. Pentru această operaţiune se utilizează lipici prietenos cu mediul înconjurător. Structura casei este mai apoi acoperită cu cadre din lemn pentru a asigura protecţie împotriva factorilor fizici şi a radiaţiilor.

Persoanele care au creeat acest tip de locuinţă spun că aceasta poate fi văzută că structura unui sandwici robust ce are şi proprietăţi de izolare excepţionale.

solutii urbane

“Aceasta este deja o casă în care se poate locui”, spune Oep Schilling, fondatorul companiei Fiction Factory, compania ce a construit acest model de casă. “Dar, am nevoie şi de o bucătărie, de o toaletă. Aşa că, adaug toate elementele de care am nevoie: pun bucătăria înăuntru, pun un alt modul în spatele celui deja existent şi încă unul şi am un dormitor. Aşa că la final o să am o casă construită într-o săptămâna.”

Preţul fiecărui modul este de aproximativ 3.500 de euro. Dacă se utilizează o fundaţie din beton, precum şi alte elemente, o bucătărie pre-fabricată, o toaletă şi o baie, preţul total va fi în jur de 70.000 de euro.

Compania olandeză MX3D îşi doreşte să facă posibilă echiparea acestei locuinţe sustenabile cu elemente printate 3D. Această companie a dezvoltat deja un robot industrial, iar imprimanta poate produce elemente din metal sau răşină fără să aibe nevoie de structure de suport.

Fondatorul companiei susţine că tehnologia inventată de el este superioară faţă de cea existentă şi intenţionează să demonstreze acest lucru prin printarea unui pod pietonal din oţel în centrul oraşului Amsterdam.

“Imprimantele 3D normale au o capacitate limitată de printare, însă noi putem printa elemente de câţiva metri. Construirea unui pod reprezintă aşadar un mare pas înainte.”, spune Gijs van der Velden, fondatorul MX3D.

Fab City din Amsetrdam este deschis publicului până în 26 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close