Ştiinţa fericirii. De ce atunci când te plângi, devii nefericit şi cum arată fericirea

Comments (0) Oameni

stiinta-fericirii

Sinapsele funcţionează împreună. Principiul este simplu: De-a lungul creierului tău, există o colecţie de sinapse separate printr-un spațiu gol numit fantă sinaptică. Ori de câte ori aveți un gând, o sinapsă împuşcă un produs chimic peste acest spaţiu, către alte sinapse, construind astfel o punte peste care un semnal electric poate traversa. Acesta din urmă transportă informațiile relevante la care te gândești. Este foarte similar cu modul în care nervii transportă semnale de senzație în deget atunci când atingi ceva fierbinte, de exemplu.

Gândurille tale îţi transformă creierul şi prin urmare, ele schimba un element fizic al realităţii.

De fiecare dată când această sarcină electrică este declanșată, sinapsele se apropie mai mult unlele de altele, pentru a micșora distanța pe care sarcina electrică trebuie să o traverseze. Acesta este un exemplu de microcosmică evoluție, de adaptare. Creierul este capabil să îşi transforme propriile circuite, iar această schimbare care are loc din punct de vedere fizic este menită să facă mai uşoară declanşarea gândurilor.

Prin urmare, gândurile tale îţi remodelează creierul, și astfel, schimbă un construct fizic al realității.

Drumul cel mai scurt câștigă cursa.

Dincolo de faptul absolut incredibil că creierul tău face întotdeauna acest lucru, schimbându-se în mod constant şi metamorfozându-se cu fiecare gând, există ceva care pare chiar mai interesant în această chimie a fericirii. Acesta este faptul că sinapsele pe care le-ați legat cel mai puternic împreună (gândindu-vă mai frecvent) vin să reprezinte personalitatea dumneavoastră, construind în mod fizic informații, abilități, aptitudini, și gânduri mai ușor accesibile (care sunt mai mult sau mai puțin sursa dumneavoastră de conversație).

stiinta-fericirii-la-nivel-neuronal

Hai să săpăm mai adânc în logica din spatele acestui fapt. Prin repetarea unui gând, creaţi de fapt o scurtătură pentru viitoarele dumneavoastră gânduri. Poate tocmai de aceea este greu să scăpăm de obiceiurile care sunt deja formate.

Gândul care câștigă este cel care are cea mai mică distanță de parcurs, cel care va crea o punte de legătură între sinapse cele mai rapide.

În mod natural, atunci când îţi dezvolţi obceiul de a gândi pozitiv despre anumite lucruri, vei avea o scurtătură neuronală care îţi va permite să fii fericit mai des.

Așa că, dacă mintea ta nu a explodat deja când ai aflat ai putea schimba realitatea prin gândurile tale, s-ar putea dori să se pregătească să conştientizeze acest lucru. Dacă există vreo abilitate care ne separă cu adevărat de strămoșii noștri primate, este aceea a imaginației. Aceasta este rădăcina tuturor artelor și arhitecturii, a poveștilor (fictive), care au format ideologii care controlează în prezent viețile a miliarde de oameni.Imaginația ne permite să trăim în trecut și în viitor. Această abilitate, care ne permite să navigăm complexitatea societății noastre. Mai interesant este faptul că această abilitate funcționează, de asemenea, cu emoții, nu doar situații. Premisa, din nou, este destul de simplă: Când vom vedea pe cineva se confruntă cu o emoție (fie că este vorba de furie, tristețe, fericire, etc.), creierul nostru “încearcă” să-și imagineze ceea ce cealaltă persoană simte. Aceasta este de fapt empatia.  Din acest motiv, se poate spune că atunci când avem în jurul nostru oameni feiriciţi, gândurile pozitive se transmit şi la noi, ceea ce ne face să fim mai fericiţi.

Şi pentru ca surpriza să fie completă, am pregătit un video care prezintă ceva cu totul inedit, care se întâmplă la nivel neuronal:

Ceea ce vezi este o proteină (miozina) trasă de-a lungul unui filament de endorfine, pe partea interioară a cortexul parietal, care creează fericire. Fericirea. Te uiți la fericire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close