Gardurile vii ar putea fi mai eficiente în combaterea poluării aerului urban decât copacii

Comments (0) Pamant

garduri vii pentru combaterea poluarii

Nu există niciun dubiu: copacii care cresc în zonele urbane contribuie la scăderea temperaturii, îmbunătățirea calităţii vieţii şi la curățarea aerului poluat.

Dar, în ceea ce privește ultimul aspect legat de eliminarea poluanților atmosferici, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că copacii din mediul urban se află pe o poziție inferioară în comparaţie cu gardurile vii.

Gardurile vii fac parte din patrimoniul cultural al Marii Britanii și din peisajul care se situează alături de mari catedrale, sate ciudate și coaste spectaculoase. De asemenea, acestea reduc eroziunea solului, împiedică inundațiile și oferă un habitat potrivit pentru o gamă largă de specii rare și amenințate, de la fluturi până la un mici mamifere.

Dar, după cum sugerează un nou studiu publicat în jurnalul Atmospheric Environment, gardurile vii mai au şi o proprietatea de a reduce efectele poluării. În orașele cu trafic intens, în care calitatea aerului este o preocupare maximă, autorii studiului consideră că ar trebui să fie invers: ar trebui să fie plantate gardurile vii, nu copacii (deși copaciii sunt, desigur, mai mult decât bineveniți în orice moment).

Motivul pentru aceasta este simplu: copacii nu încep cu adevărat să absoarbă poluanții eliberați în aer decât de la nivelul coroanei, în timp ce gardurile vii sunt verzi și pline cu frunzișuri de jos în sus. Mai mult, un drum aglomerat într-un centru urban dens, căptușit cu garduri vii, este mai bine echipat pentru a absorbi în mod direct vaporii toxici emiși de trecerea vehiculelor.

Autorul principal, Prashant Kumar, profesor la Universitatea Surrey, explică totul la BBC: “Lucrul cel mai important în ceea ce privește gardurile vii este că acestea au frunze chiar la nivelul solului, unde se află şi ţevile de evacuare ale autoturismelor. Emisiile provenite de la vehicule încep să se dilueze foarte repede în timp ce vă deplasați de pe șosea – astfel încât orice gard viu care acționează ca o barieră care încetinește fluxul de aer și atrage poluanții pe frunze va oferi oamenilor din oraş o protecție mai bună “.

Echipa planifică continuarea cercetării în ceea ce privește efectul de reducere a poluării pe care îl au gardurile vii, dorind să afle inclusiv ce specii de plante sunt cele mai eficiente și care ar putea fi înălțimea optimă pentru gardurile urbane de pe străzi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close