Super Luna sau cea mai mare lună plină a secolului nostru, un fenomen astronomic cu totul extraordinar

Comments (0) Univers

super-luna

Luna plină din 13/14 noiembrie va fi mai mare și mai strălucitoare decât în mod normal, dar nu va fi ușor de observat.

La mai puțin de o săptămână de ceea ce unii oameni o numesc “cele mai surprinzătoare rezultate ale unor alegeri prezidenţiale în SUA”, cea mai mare Lună Plină a acestui secol tânăr va străluci pe cerul nopții. Din momentul în care răsare Luna aproape de apusul din data de 13 noiembrie până în zorii următoarei zile, astrul luminos se va ivi peste peisaj.

Această așa-numită Super Lună apare deoarece Luna ajunge la faza completa la doar 2,5 ore de la abordarea sa cea mai apropiată de Pământ din 2016. Luna Plină ajunge exact la 08:52 a.m. EST pe 14 noiembrie. Perigee – punctul de pe orbita lunară a satelitului nostru atunci când este cel mai apropiat de Pământ – vine la 06:21 a.m. EST. Luna se află atunci la 221,524 mile (356,509 km) depărtare față de planeta noastră, această distanță fiind măsurată între centrele celor două obiecte. Luați în considerare dimensiunile celor doi și distanța dintre suprafețele lor se micșorează cu un pic mai mult de 5.000 de mile (8.000 de kilometri).

Ca și cum acest lucru nu este suficient de impresionant, Luna nu a mai fost atât de aproape de Pământ din 26 ianuarie 1948, când a fost cu 30 de mile (48 km) mai aproape. Și nu va mai fi atât de aproape din nou, până la 25 noiembrie 2034. Deci, această Super Lună este cu adevărat un eveniment rar și special.

În ciuda acestor cifre impresionante, cu toate acestea, Luna Plină din luna aceasta nu va arăta foarte diferit de una tipică. Diametrul său aparent va fi de 0,56 ° (33,5 arcminutes), care este cu 7 la sută mai mare decât în ​​mod normal. Și va apărea cu aproape 15 la sută mai strălucitoare decât Luna tipică plină. Cu toate acestea, aceste diferențe sunt abia vizibile cu ochiul liber în cele mai bune condiții, și chiar mai greu de deosebit atunci când încercați să comparați aspectul Lunii în câteva luni diferite.

Un alt factor care complică este faptul că o Luna Plină pare întotdeauna mai mare atunci când se află aproape de orizont și mintea noastră o compară cu obiecte familiare din apropiere – chiar dacă este cu câteva mii de mile mai aproape și, prin urmare, puțin mai mare atunci când trece deasupra capului. Din acest motiv, oamenii din America de Nord vor percepe Luna mai mare deoarece se pregătește să se stabilească înainte de răsăritul soarelui în dimineața zilei de 14.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close