Top 10 invenţii ale lui Nikola Tesla care au schimbat lumea

Comments (0) Oameni

inventii nikola tesla

Nikola Tesla începe în sfârşit să atragă atenţia pe care o merită la 70 de ani după moartea sa. Ştim cu siguranţă că a fost persecutat de către persoane puternice din domeniul energiei, mai exact de către Thomas Edison. Tesla a fost atacat şi de către J.P. Morgan, precum şi de alte persoane influente. După moartea sa, în anul 1943, guvernul SUA a confiscat toate aparatele şi documentele care se găseau în apartamentul şi în laboratorul său.

Dar, haideţi să vedem ce a oferit lumii Nikola Tesla, un om care a murit singur şi sărac.

1. Curentul alternativ – Aşa a început totul. Deşi energia produsă de către Edison avea un preţ mai mare şi era mai periculoasă, acesta a folosit chiar şi animale pe care le electrocuta pentru a demonstra că energia electrică produsă de Tesla era mai periculoasă. În schimb, Tesla a încercat să demonstreze lipsa de pericol a curentului alternativ oferindu-se cobai. În ciuda tuturor disputelor, sistemul construit de Tesla este utilizat pentru producţia şi distribuţia curentului electric în era modernă.

2. Lumina – Bineînţeles că nu el e inventatorul luminii, însă el a inventat modalitatea prin care lumina poate fi captată şi distribuită. Tesla a dezvoltat şi folosit becuri fluorescente cu 40 de ani înaintea celorlalţi. Cea mai impresionantă şi controversată invenţie a lui Tesla însă probabil că este bobina, care demonstrează că planetă noastră este un magnet ce poate genera electricitate.

3. Razele X – Descoperirea lor a avut la baza credinţa lui Tesla că tot ce trebuie să înţelegem despre univers se află lângă noi, însă trebuie să dezvoltăm echipamentele necesare pentru a vedea aceste informaţii.

4. Undele radio – Deşi Marconi a fost iniţial creditat pentru descoperirea lor, Curtea Supremă i-a anulat patentul după ce s-a dovedit că de fapt Tesla le descoperise înainte. Este posibil ca Marconi să fi obţinut patentul datorită sponsorilor din Statele Unite, spornsori printre care se numără Thomas Edison şi Andrew Carengie.

5. Telecomanda – Acest dispozitiv a fost prezentat în anul 1989. Deşi iniţial această tehnologie nu a fost folosită, acum putem înţelege de ce această este atât de utilă armatei.

6. Motorul Electric – Această invenţie a fost în sfârşit popularizată prin creearea unei maşini ce îi poartă numele. Referitor la această invenţie, nu trebuie decât să spunem că ea ne-ar fi permis să renunţăm la dependenţa de combustibil fosil. Invenţia din 1930 nu şi-a atins potenţialul maxim în acea perioada, din cauza crizei economice şi a celui de-al doilea război mondial.

7. Robotica – Tesla a reuşit să dezvolte acest concept deoarece s-a gândit că toate fiinţele sunt conduse de către impulsuri externe. Viziunea lui despre viitor includea maşini inteligente, roboţi care să îi acompanieze pe oamneni, dar şi utilizarea extensivă a senzorilor şi a sistemelor autonome.

8. Laserul – Această invenţie reprezintă un exemplu perfect ale îmbinării dintre bun şi rău în mintea unui singur om. Aplicaţiile din chirurgie ale laserului au ajutat foarte mult omenirea. Totuşi, având în vedere chiar şi concepte ce azi ţin de SF, laserul poate avea şi aplicaţii militare, negative.

9 şi 10. Comunicaţiile Wireless şi Energie Gratis pentru toată lumea – Aceste invenţii sunt strâns legate, mai ales să magnaţii industriei din acele zile îşi doreau o modalitate de a produce energie care să le aducă şi o mulţime de beneficii financiare. J.P. Morgan i-a acordat lui Tesla suma de 150.000 de dolari pentru a construi un turn care să transmită date utilizând frecvenţele naturale. Acesea au fost primele comunicaţii wireless, însă asta însemna că universul e plin cu energie gratis, care putea fi utilizată pentru a conecta oamenii de pe întreaga planetă.

Tesla a avut probabil mii de alte idei şi invenţii care azi rămân neutilizate, iar la o scurtă analiză a patentelor sale, ne putem da seama ce voia să ofere lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Oameni, Scrisori de bine
Filtru de aer împotriva virusului COVID 19
A fost realizat primul filtru de aer capabil să rețină și să omoare virusul COVID 19.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston au reușit să realizeză un filtru de aer capabil să prindă și să omoare...

Close