Un nou studiu arată că prea mult timp petrecut la volan ne afectează inteligenţă

Comments (0) Oameni

capcacitati cognitive

Un studiu recent realizat de Leicester NIHR Biomedical Research Center a constatat faptul că un timp îndelungat petrecut la volan ne poate reduce inteligența şi, pe măsură ce conducem mai mult, creierul este tot mai afectat. Conform unui comunicat de presă transmis de către Universitatea din Leicester, cercetatorii au analizat stilul de viață a mai mult de 500.000 de britanici între 37 si 73 peste de ani, pe o durată de cinci ani în care le-au făcut teste de inteligență și de memorie.

Cei 93.000 de oameni care au condus mai mult de două-trei ore pe zi au avut o putere mai slabă a creierului încă de la începutul studiului, problemele lor agravându-se odată cu trecerea timpului. În aceeaşi măsură, cei care stăteau la volan mai puţin sau deloc au avut o capacitate mentală mai ridicată. Majoritatea ziarelor britanice care au transmis comunicatul au comentat faptul că creierul se concentrează pe o anumită comandă şi că acelaşi lucru se poate întâmpla atunci când petreci prea mult timp la calculator sau la televizor.

Totuşi studiile au arătat că a sta în faţa televizorului are aceleaşi consecinţe la fel ca şi condusul în timp ce oamenii care au folosit calculatoarele par fi rămas la fel de inteligenţi. De altfel, există şi studii „care sugerează că utilizarea calculatorului: are un efect stimulator asupra creierului.“

În cazul şofatului excesiv, declinul cognitiv este măsurabil după o p erioadă de peste cinci ani, deoarece acest lucru se poate întâmpla mai rapid la persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă. În acelasi timp, declinul mental este asociat şi cu factori preucm stilul de viaţă, fumatul si dieta nepotrivită.

Rosa Sancho, director de cercetare la Alzheimer Research UK, a declarat: “A rămâne activ fizic ajută la menţinerea creierul nostru sănătos, deci nu este de mirare că oamenii care petrec mult timp făcând activităţi sedentare ar puteasă dea semen de declin cognitive.

De aceea, este cel mai bun moment pentru o plimbare cu bicicleta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in EU, Oameni
inteligență
Cum putem deveni mai inteligenți fiind mai umili

Psihologi renumiți ai unor universități americane au descoperit în studiile lor că inteligența unei persoane este strâns legată de capacitatea...

Close