Pandemia provocată de noul coronavirus ne-a reamintit cât de important este să fim atenți la problemele de mediu. Cercetătorii au arătat că răspândirea virusului este strâns legată de nivelul de poluare, iar studiile au arătat că trecerea virusului de la animale la oameni a fost influențat de distrugerea unor habitate naturale. Astfel, o relație mai bună cu natura pare a fi crucială pentru om, iar Viena pare un exemplu pentru viitor.
Conform unui studiu coordonat de către Universitatea Harvard, Viena este orașul care ar putea fi un exemplu în privința felului în care gestionează relația om-natură. Viena este de altfel un oraș-pionier în această privință, fiind prima așezare care a inaugurat un parc național. De asemenea, capitala Austriei este și un etalon global în privința transportului public de persoane, mai mult de jumătate dintre cetățenii orașului având și utilizând un abonament anual pentru transportul în comun.
Studiul mai arată faptul că în anul 2017, transporturile au fost responsabile pentru 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global.
Potrivit ONU, marile orașe ale lumii sunt responsabile pentru 75% din totalul de emisii de dioxid de carbon înregistrate la nivel global, însă datele obținute în perioada pandemiei arată că valorile de poluare au scăzut cu până la 54% în Paris și peste 50% în Madrid, Milano și Roma.